(2010) Svět žene do záhuby jeho pýcha

10.08.2013 08:21

10. října 2010, Praha
 

V prostorách Pražské křižovatky byla slavnostně zahájena 14. mezinárodní konference Forum 2000. Letošní setkání nese podtitul „Svět, ve kterém chceme žít“. „Pokud se naše civilizace nepopasuje s vlastní krátkozrakostí, přesvědčením o své vševědoucnosti a pýchou, bude se řítit do katastrofy,“ řekl během ceremoniálu exprezident Václav Havel, pod jehož záštitou se konference každoročně koná. Za řečnickým pultem se vystřídali také eurokomisař Štefan Füle a Yohei Sasakawa, předseda japonské Nadace Nippon.

 
Na alarmující stav globální civilizace významně upozornila podle Havla nedávná finanční krize, která vyvrátila vžité a sebevědomé přesvědčení, že lidské počínání je měřitelné a tedy zcela předvídatelné. „Krize je varováním před nepřiměřeným sebevědomím a pýchou moderní civilizace,“ uvedl Havel. „Právě pýcha je nejnebezpečnějším rysem světové společnosti,“ doplnil. Podle exprezidenta je jediným východiskem z této situace opětovný „respekt k tajemství a s ním i pokorná úcta ke všemu, co nikdy nezměříme a nepoznáme,“ popsal Havel.
 
Také Štefan Füle, eurokomisařzodpovědný za rozšiřování EU a politiku sousedství, se domnívá, že je potřeba společně usilovat o lepší svět, ve kterém by se lidé především zbavili strachu. V něm je udržuje neustálý příval špatných zpráv. „Obavy a nevědomost drží lidi v nesvobodě,“ míní eurokomisař.
 
Yohei Sasakawa ve svém projevu označil různé představy o tom, v jakém světě bychom měli žít, jako důvod mnoha problémů, se kterými se globální společenství musí vyrovnávat. Právě hledání společné cesty za vizí lepšího světa je podle jeho slov hlavní výzvou dneška.
 
Zahajovací ceremoniál zakončilo hudební vystoupení mezinárodně uznávaného perského kytaristy Shahaba Tolouieho s jeho doprovodnou kapelou.
 
Konference Forum 2000, která potrvá do úterního večera, se bude věnovat tématům urbanismu, architektury, náboženství, souvislosti byznysu, životního prostředí a etiky a dalším tématům. Setkání přilákalo do Prahy přes devět desítek významných osobností kulturního i politického života z celého světa, mezi nimiž nechybí přední americký politolog Fareed Zakaria, sociolog Zygmunt Bauman či íránská nositelka Nobelovy ceny míru Shirin Ebadi.