Havanská záhada přetrvává

03.10.2017 06:23

 

Začalo to zdravotní záhadou. Pak bylo rozhodnuto, že je to výsledkem záhadného útoku. A v pátek (29.9.2017) nemoc, která postihla 21 diplomatů na americkém velvyslanectví v Havaně, se symptomy ztráty sluchu a kognitivních potíží, ohrozila budoucnost kubánsko-amerických vztahů.

Bez záruky, že by kubánská vláda mohla ochránit americké diplomaty, ministerstvo zahraničí oznámilo, že stáhne veškerý nepodstatný personál z velvyslanectví. Ve vyhlášce ministr zahraničí Rex W. Tillerson zopakoval americké tvrzení, že personál velvyslanectví byl záměrně postižen. Nevinil ale Kubu z čehož vyplývá možnost, že by mohla být za vše zodpovědná třetí strana.

"Kuba nám řekla, že bude pokračovat ve vyšetřování těchto útoků a bude při tom nadále spolupracovat," řekl pan Tillerson. Přesto vláda prezidenta Trumpa již vyloučila dva kubánské diplomaty a zvažuje další odvetné kroky, tvrdí zaměstnanci Kongresu, kteří byli informováni správními úředníky. 

Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, aby Američané necestovali na Kubu. Vzhledem k tomu, že některé útoky nastaly v hotelích, kde dočasně pobývali zaměstnanci ministerstva zahraničí, úředníci prohlásili, že se obávají, aby turisté nebyli stejně zasaženi.

Senátor Patrick J. Leahy, demokrat z Vermontu, řekl, že represivní opatření hraje pouze do rukou útočníků. "Kdo to dělá, očividně se snaží narušit normalizační proces mezi Spojenými státy a Kubou," řekl pan Leahy. "Někdo nebo nějaká vláda se snaží tento proces zvrátit."

Řada latinskoamerických vědců odsoudila doporučení ministerstva zahraničí jako cynické a poškozující poslední snahu sbližování Obamovi administrativy s Kubou.

Bývalý vysoký americký úředník řekl, že existují informace o tom, že Kubánci byli zdrceni tím, co se stalo a zoufale hledají příčinu. Kubánci sami umožnili týmu F.B.I. působení a vyšetřování přímo v Havaně. Ale navzdory intenzivnímu vyšetřování F.B.I. zůstává příčina a pachatelé útoků záhadou.

Skutečnost, že i kanadský diplomat byl zasažen, prohlubuje tuto záhadu. 

 

Bývalý vysoký představitel uvedl, že agenti F.B.I., kterým byl povolen vstup na Kubu, navštívili domovy amerických diplomatů a nebyli schopni nic zjistit. F.B.I. také přezkoumala bezpečnostní záznamy domů a nenalezla nic podezřelého. F.B.I. navíc nedokázala laboratorně napodobit účinky, kterým byly diplomaté vystaveni.

"Nic z toho nemá rozumné vysvětlení," řekl Fulton Armstrong, bývalý úředník CIA, který sloužil v Havaně dlouho předtím, než Amerika znovu otevřela velvyslanectví. "Je to jen záhada a obrovské tajemství."

 

V mnoha novějších případech oběti neslyšely zvuky a nebyly si vědomy, že k útoku dojde, identifikovat příznaky až později. To vyvolalo obavy mezi vyšetřovateli, že útoky mohou být stále sofistikovanější a těžší odhalit, informovali jednotlivci o vyšetřování.

 

Z 21 nemocných bylo 17 vládních zaměstnanců a čtyři byli manželi. U některých se zranění zdají být trvalá, včetně příznaků, jako je ztráta sluchu, závratě, tinnitus, rovnováha a zrakové problémy, bolesti hlavy, únava, kognitivní problémy a potíže se spánkem.

Někteří z těch postižených hlásili v některých místnostech svého domova zvláštní zvuky, což vedlo několik odborníků k domněnce, že nějaká sonická zbraň nebo chybné zařízení pro sledování mohou být příčinou uvedených potíží.
"Podle příznaků se zdá, že měli všichni traumatické poranění mozku jako je otřes mozku nebo řadu drobných poranění hlavy, i když víme, že tomu tak není," řekl Dr. Martin Gizzi, neurolog v Portlandu, Ore., který je členem Americké akademie neurologie.

Doktor Gizzi však prohlásil, že ani ultrazvukové ani podzvukové vlny nejsou schopny způsobit takové zranění.

 

Některé oběti mají nyní problémy se soustředěním nebo vybavením si konkrétních slov. Nejnovější známky vážnějších poškození zdraví, než si původně uvědomila americká vláda, Spojené státy přiznaly až devět měsíců poté, co byly příznaky poprvé hlášeny.

 

 

K incidentu došlo v horním patře nedávno zrekonstruovaného hotelu Capri, 60 let staré betonové věže, vedoucí z Malecon, Havanské ikonické nábřežní promenádě.

Hluboký a hrubý hluk vyrazil amerického diplomata z postele v hotelu Havana. Pohyboval se jen pár metrů a bylo ticho. Vylezl zpátky do postele. Nečekaně ho zasáhl hrůzný zvuk. Bylo to, jako by prošel skrz jeho neviditelnou stěnu. Brzy přišla ztráta sluchu a řečové problémy, symptomy ...

Nové detaily, které se dozvěděli v The Associated Press, ukazují, že alespoň některé incidenty byly omezeny na určité místnosti nebo dokonce jen na pouhé části místností. 

 

Podle výpovědí někteří pocítili vibrace a slyšeli zvuky - hlasité zvonění nebo hrůzostrašné zvuky podobné cvrčkům nebo cikádám. Jiní slyšeli hluk broušení. Některé oběti se probudily, aby zjistili že zvuky přestaly, když se přestěhovali z postele. Zdálo se, že útoky přišly v noci. Několik obětí hlásilo, že přišli v minutových intervalech. Ale ostatní nic neslyšeli, necítili nic. Později se však objevily i u nich příznaky.

 

Podezření se zpočátku soustředilo na zvukovou zbraň a na Kubánce. Diagnózu poranění mozku, považovanou za nepravděpodobné, že je výsledkem zvuku, zamlčila FBI, ministerstvo zahraničí a americké zpravodajské agentury, které se podílely na vyšetřování.

Odborníci v oblasti zvuku a zdraví jsou stejně vyděšeni. Cílené, lokalizované paprsky zvuku jsou možné, ale zákony akustiky naznačují, že takové zařízení by pravděpodobně bylo velké a nebylo by snadné je ukrýt. Žádné zvukové zařízení nevysvětluje tak zvláštní, nekonzistentní pole fyzických reakcí. "Škody na mozku a otřesy, to není možné," řekl Joseph Pompei, bývalý badatel MIT a expert psychoakustiky. "Někdo by musel ponořit svou hlavu do bazénu lemovaného velmi silnými ultrazvukovými generátory."

 

Co se tedy projevilo v obětech při tajemném útoku neznámé síly na americké osazenstvo velvyslanectví v Havaně? Mohly se zde vyskytnout magické útoky, u kterých se často následky projevují kromě jiného jako poškození mozku, ztráta smyslového vjemu nebo i jako silné nesnesitelné zvuky. 

Zdá se, že to je věc sci-fi románů, soupeření mezi pláštěm a dýkou ...

Mohli by např. woo doo kouzelníci na Kubě či poblíže Kuby toto zvládnout? Tyto události v Havaně, by tedy byly jasným a zřejmým důkazem o spojení technologie a černé magie ve službách nějaké státní nebo soukromé mocnosti, ovlivňující po věky naše dějiny. Na první pohled tak zemřete a nevíte ani na co, protože to neexistuje. Pro lékařskou ani jinou vědu to totiž není meřitelné, na druhou stranu však hrozí, že by se z toho mohl bez hlubší znalosti srovnávací magie od pravěku po dnešek vytvořit okultní guláš a esoterní hysterická směs teorií.