Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky

15.08.2015 07:42

Jednoho dne potká hobit jménem Bilbo Pytlík čaroděje Gandalfa, který proti jeho vůli přivede do jeho nory (hobiti bydlí většinou ve velkých podzemních norách a Bilbo jako relativně zámožný hobit vlastní jednu z nejlepších) společenství trpaslíků a označí Bilba za vynikajícího lupiče. Takto začíná dobrodružná výprava za získáním pokladu, o který trpaslíky připravil drak Šmak. Cestou k Osamělé hoře potkává výprava zlobry, kteří je málem snědí, navštíví překrásný a obrovský dům, který je složen z více domů dohromady a kterému se říká "poslední domácký dům" (last homely house), Roklinku, kde žijí mocní a tajemní elfové, a poté, při obtížném přechodu hor, dojde k velmi dramatické události. Výprava je zajata skřety.

Při zběsilém úprku po zásahu Gandalfa se Bilbo ztratí. V podzemní tmě se postupně doplazí až na samé dno jeskynního systému, kde narazí na prsten pohozený na zemi a následně na Gluma. Glum byl podle všeho kdysi také hobitem, ale měl u sebe něco, co mu dávalo dlouhověkost a zároveň jej to ničilo. Měl prsten, který mu umožňoval stát se neviditelným. Po hádankách ve tmě, při kterých jde Bilbovi o život, a útěku před Glumem objeví Bilbo tajemství prstenu, nebo si to alespoň myslí.

Po shledání s ostatními se výprava dává na útěk před rozezlenými skřety a zachrání se až díky pomoci obrovských orlů. Po návštěvě u Medděda se od výpravy odděluje Gandalf a trpaslíci společně s Bilbem vcházejí do Temného hvozdu. Lesem procházejí mnoho dní, při kterých jim postupně docházejí zásoby. Musejí navíc překonávat začarovanou řeku, kde se trpaslík Bombur naloká otrávené vody a upadne do bezvědomí. Musejí ho tak nést. Nakonec v dálce uvidí světla elfské slavnosti, navzdory Gandalfovu varování tak opustí stezku a vyrazí za elfy. Po cestě se však ztratí a narazí na velké hnízdo pavouků, kteří je všechny s výjimkou Bilba pochytají. Bilbo však pavouky odláká a osvobodí družinu. Posléze jsou všichni kromě Bilba zajati místními elfy, kteří nemají trpaslíky příliš v lásce a navíc jim trpaslíci odmítají sdělit cíl své výpravy. Král elfů je nechá zavřít. Bilbo díky svému prstenu, který ho dokáže zneviditelnit ukradne dozorci klíče pomocí kterých osvobodí trpaslíky ze zajetí. Trpaslíci pod vedením Bilba, který zná cestu se dostanou do vinných sklípků kde se schovají do prázdných sudů. Dostanou se k Jezernímu městu odkud se výprava vydá do Osamělé hory, kde musí najít tajný vchod. Na místo se dostali několik dní před Durinovým dnem, a tak se utábořili u vchodu. Po příchodu Dne a odemčení dveří vyšlou Bilba na průzkum do hory. Bilbo najde spícího draka a hromadu zlata. Jeden zlatý pohár si Bilbo odnese zpět. Šmak, v domnění že zlodějem byl někdo z Jezerního lidu vyleze z hory a podpálí město. Je však zastřelen Bardem Lučištníkem.

Po drakově smrti přijde k Hoře spojené vojsko elfů a lidí, doufajíc ve snadnou kořist, naleznou však zapečetěnou bránu a Thorinovu družinu na stráži. Navíc přijde Dáin Železná noha s armádou ze Železných hor a přidá se na Thorinovu stranu. Bilbo, který přeje spíše vojsku elfů a lidí tak Thorinovi ukradne Arcikam, nejdražší klenot Hory, a dá ho králi elfů. To vztahy ještě zhorší. Náhle se však objeví armáda skřetů a vrrků a napadne je. Dochází tak k Bitvě pěti armád. Na stranu dobra se přidává ještě Medděd a hejno orlů. Při obraně padne mnoho lidí, elfů i trpaslíků. Všichni si vzájemně odpustí a Bilbo se s dílem dračího pokladu úspěšně vrací domů. Doma jej ovšem čeká jedno malé překvapení.