Jak to začalo? - Nellis Air Force Range a Nellis Air Force Base

05.10.2013 13:28

 

Ve státě Nevada,v poušti severozápadně od Las Vegas se nachází testovací prostor zbraní USAF a US ARMY nazvaný Nellis Air Force Range (dále NAFR). Jde o prostor o přibližné rozloze 3,1 milionu akrů. Původně šlo o jeden z prvních prostorů, kde se testovaly americké jaderné nálože především při pozemních detonacích. Dodnes lze na satelitních snímcích oblasti nalézt řadu trychtýřových kráterů po jaderných pozemních explozích a zkouškách.

Původní testovací prostor NAFR pro konvenční zbraně byl založen v roce 1940 výnosem prezidenta Franklina D.Roosewelta pod názvem Las Vegas Bombing a Gunnery range (bombardovací a střelecká střelnice Las Vegas) pro výcvik posádek amerických strategických bombardérů a pozemních tankových jednotek. Velikost tehdejší střelnice byla oproti dnešnímu stavu zhruba poloviční. Od roku 1946 do roku 1950 zde byly prováděny také zkoušky jaderných zbraní. V roce 1953 byla v prostoru severozápadně od stávající střelnice zřízena nová, označená jako Tonopah Bombing and Gunnery range. Obě střelnice byly v roce 1956 sloučeny pod označením Nellis Air Force Range a prostor testů a výcviku byl rozšířen do dnešní velikosti. Střelnice byla nově podřízena pod nedalekou leteckou základnu USAF Nellis Air Force Base (dále NAFB) přičemž pro obsluhu střelnice byla vytvořena nová 99th range group vybavená vyřazenou terčovou technikou a prefabrikovanými cílovými objekty pro výcvik s pozemními a leteckými zbraněmi.

Na Nellis Air Force Base byla pro potřeby výcviku zřízena USAF Weapons and Tactics center. Tato instituce je určena pro základní a pokročilý výcvik posádek letounů USAF ve vzdušné taktice a boji proti vzdušným a pozemním cílům. V podřízenosti USAF Weapons and Tactics center se nachází 414.combat training squadron soustřeďující instruktory leteckého bojového výcviku. Z jejího kádru se také obvykle rekrutují piloti předváděcí skupiny USAF The Thunderbirds, která je též umístěna na NAFB.USAF Weapons and Tactics center pořádá cvičení Red Flag zaměřené na zdokonalování bojových dovedností v protivzdušném a protipozemním boji pilotů USAF. Piloti se v tomto výcvikovém kursu postupně propracovávají od klasických vzdušných soubojů jednoho na jednoho s využitím kanonů až ke složitým taktickým situacím bojů celých letek. Piloti bombardérů a stíhacích bombardérů jsou v rámci Red Flag cvičeni v taktice přesného bodového bombardování, přímé letecké podpoře vlastních vojsk a defenzivní obraně proti stíhačům a protiletadlovým prostředkům. Obvykle je prováděno 5-6 výcvikových kursů ročně s využitím letounů Fairchild A-10 Thunderbolt II, McDonnell Douglas F-15 a F-15E, General Dynamics F-111, General Dynamics F-16, Rockwell B-1, Boeing B-52 a Lockheed F-117. USAF Weapons and Tactics center spolu se 414.combat training squadron dvakrát ročně spolupracuje s US ARMY na cvičeních pozemních vojsk Green flag, které se odehrává v západní části NAFR v prostoru označovaném US ARMY jako Nellis Range Complex (NRC).

 

Zdroj: https://www.valka.cz