Jak získat vodu

18.01.2015 10:06

Filtrace

Jedním ze základních a nejjednodušších úprav vody je filtrace. Jedná se o jednoduchý jev, při kterém “nepitnou”vodu vzásadě přecedíte přes nějaký přírodní filtr a tím jí zbavíte větších i mikroskopických nečistot. Je pravda, že přírodní filtry Vám nikdy vodu neupraví tak že se odstraní úplně všechny bakterie. V Americe se i stalo, že jedna bakterie prošla čističkou vody, nakazila se spousta lidí a pak až zjistili, že danou bakterii lze zničit snad jen nějakým zářením, které bylo ihned nainstalováno. Takže tím chci říct, že nic není na 100%. Každopádně Vám filtrace dopomůže k zbavení se většiny nečistot a bakterií.

Je celá řada typů filtrů, ale jejich principy jsou vzásadě stejné. Filtr by se měl skládat z několika částí. Hodní slouží k odstranění největších nečistot, prostřední Vás zbaví menších a spodní část slouží k zachycení těch nejjemnějších částic.

Spodní část se používá z menších uhlíků (ty jsou pórovité a tak zachycují i některé bakterie). Prostřední by měl být například písek a nad ním mech. Kolikrát když jsem věděl, že je voda v potoce poměrně čistá, vykoupal jsem kousek od potoka v pískovém podloží díru a pil jsem brčkem například z bodláku. Písek dlouží jako hrubá filtrace… Pokud je potok čistší a najdete malý vodopád, který protéká přes mech, taky můžete pít. Mech vodu filtruje. Pokud nemáte žádné prostředky k filtraci, poslouží vám i několik vrstev látky. Jako malý filtr jde použít i kus molitanu, nebo cigaretový filtr. Ten je dost malá, ale pokud si najdete duté brčko správného průměru nějaké rostliny, můžete ho použít. Pokud ale voda neprochází dostatečným filtračním zařízením, je vždy lepší převařit nebo dezinfikovat.


Kondenzace

Tato technika je trochu pracnější a trvá delší dobu, než se nasbírá větší množství vody. Ale v boji o přežití je každá kapka dobrá. Jedná se o jednoduchý princip zapaření. Potřeba je jen igelitový pytel, zelené listy, provázek a rozdíl teplot. Toto destilační zařízení by mělo být umístěno tam, kde přes den svítí slunce. Rozdílem denních a nočních teplot kondenzuje pára vzniklá pocením zelených lístků. Ideální je si udělat více těchto zařízení přes den a druhý den poránu se jít napít. Takto získaná voda je absolutně nezávadná a protoji nemusíte ani převařovat. Možná bych si ale dal pozor na to, kterou rostlinu používám, nejsem si jistý, jestli by takto získaná voda například rulíku neobsahovala jedovaté složky. Podobný způsob kondenzace jde udělat i tak že vykopete díru do země a na dno dáte zelené větve spolu s nádobkou. Přes díru se natáhne plachta a nad nádobkou se na ní položí menší kámen. Pod úhlem voda stéká do nádoby. Rychlejší způsob jde udělat bez zelených větví pouze s rozžhavenými kameny. Které prostor zapaří… Pokud se Vám příčí pít vlastní moč, můžete jí předestilovat, nebo zkondenzovat v tzv. Sluneční kondenzačním přístroji, který je znázorněn na spodním obrázku. Hodně obrázků jsem čerpal z knížky SAS příručka jak přežít od J. Weisemana. Bohužel je v této knize (i když je to jakási bible začínajících survivalistů) spoustu chyb a jedna je i v názvu tohoto přístroje. Nejedná se o destilační přístroj, ale o kondenzační… Pro dobro všech je zde na obrázku chybný název přístroje vymazán. Jak kondenzace, tak destilace Vám skvěle poslouží u s mořskouvodou, ze které získáte pitnou vodu i sůl. Existuje více technik, které se používají, ale pro demonstraci Vám zde představím jen nějaké. Jakmile pochopíte princip, můžete si kondenzační přístroj přizpůsobit jak potřebujete.


Destilace

Jedná se o podobnou metodu jako je kondenzace akorát s tím rozdílem za na ní už potřebujete nějakou hadičku, víko a nádobu. Získáte z ní však mnohem více vody. V uzavřené nádobě se nepitná voda zahřeje (může se přivést až k bodu varu) a pomocí vyvedené trubičky se pára opět zkapalní. Voda, která vykapává je stejně dobrá jako z kondenzačního přístroje – bez bakterií. Vím i o kupovaných destilkách, u kterých voda “nezmrzne“. Jde o to, že je tak čistá, že neobsahuje žádné nečistoty, na kterých se mohou usazovat krystalky ledu. Jakmile ale s láhví zatřepete, zmrzne. U této metody nezapomeňte na to, že musíte páru v trubičce ochladit, a proto ji udělejte dostatečně dlouhou. Na výrobu můžete použít například části auta, lodě, letadla, prostě čehokoliv co máte v nouzové situaci při ruce. Jako těsnění dírek a mezer můžete použít například jíl, bahno či smrkovou a borovou smůlu. Je to jednoduchá a bezpečná metoda získávání pitné vody…


Sběr vody

Sběr vody z nejdostupnějších zdrojů je klíčový pro přežití. Ne vždy se jedná o bezpečný způsob, ale například u dešťovky to neplatí. Hlavní je vodu mít, pak už můžete použít různých metod jak vodu upravit k pití. Musíte se naučit přemýšlet a uvažovat nad tím kde všude je možné vodu sehnat. Mnohdy je to velmi jednoduché, ale v první chvíli Vás to netrkne. Pokusím se zde popsat nějaký způsoby sběru vody.

Začneme se zimou. Dá se sbírat sníh i led. Jedná se o vodu nezávadnou, kterou můžete pít bez převaření. Pokud máte láhev, naplňte jí sněhem a dejte si jí k tělu, které působí jako zdroj tepla a tím se sníh rozpustí. Pokud ale máte možnost, spíš se zaměřte na sběr ledu. To je vzásadě kapalné skupenství. Z ledu budete mít vždy víc vody než ze sněhu.

Podobnou vodou v pravém kapalném skupenství je dešťovka. Ta je taky pitná bez jakékoliv úpravy. Pokud nemáte plachtu, nebo něco jak byste jí mohli zachytit, existují fígle. Bezpečné i méně bezpečné. Pokud budete sbírat například z mechu, je to ta méně bezpečná, pokud z rostlin, více bezpečná. Tady jsou příklady sběru:

  • rostliny- nějaké rostliny mají zvonečky, do kterých se může zachytit voda
  • rosa – ať už déšť či rosa, vždy zůstává na stonkách a lístkách rostlin a k jejímu sběru Vám dopomůže kus látky, kterým budete přejíždět po louce, nebo Vaše nohavice
  • Mech je přírodní filtr a zadržuje vodu. Po dešti ho můžete vyždímat přímo do pusy. Ovšem mohou v něm být bakterie – to je ta méně bezpečná metoda
  • ztrouchnivělé dřevo – Taky absorbuje vodu podobně jako mech

Dalším rychlým a jednoduchým zdrojem vody jsou rybníky, řeky a potoky. Z rybníků vody raději převařujte. Mají malý průtok a voda je tam téměř stojatá a proto se v ní množí bakterie. Z velkých řek bych postupoval stejně. Sice mají průtok, ale jsou většinou špinavé. Věřil bych jedině potokům a to nejlépe u pramene. Tam si můžete být jisti, že nikde na potoku neleží zdechlina nebo zvířecí trus. Pokud se ale nejedná o studánku, může voda stejně obsahovat bakterie a je lepší použít některou z metod její úpravy. Přiznám se ale, že z potoků piju běžně a zatím se mi nikdy nic nestalo. Vždy si dávám pozor na základní pravidla pro její sběr a relativně bezpečné pití. Zkontroluju potok proti proudu a ujistím se že ho nic neznečišťuje, zkontroluju jestli má dostatečný průtok a jestli se netvoří pěna. Následuje zkouška zápachu. Další věcí po které koukám je podloží. Pokud je to písek, je to lepší zpráva než bahno. Jestli se na potoce vyskytuje mech, zase dobře a vodu ochutnám. Většinou to byla ta nejlepší voda, co jsem pil. Vy to ale radši nezkoušejte a radši si jí převařte, nebo nějak jinak upravte…

Dále chci říct pár slov o další úpravě vody krom filtrace, kondenzace a destilace. Vždy je nejbezpečnější vodu převařit a nebo desinfikovat. Vodu vařte nejméně 5 minut, pokud si nejste jistí, tak klidně 10. Tím se zbavíte všech bakterií. Vždy je dobré s sebou mít i tablety na desinfekci vody. Nezaberou moc místa a vejdou se vám třeba do malé lékárny či KPZ. Používají se desinfekční tablety a nebo manganistan draselný. Bohužel jsem zatím nikde nezjistil, v jaké koncentraci slouží k desinfekci…

Bříza či javor se na začátku jara nalévají mízou, která jde čerpat a je taky vhodná k pití. Krom toho obsahují vitamíny a cukr. Její čerpání je jednoduché. Stačí naříznout kůru do V a do spodního bodu vtlačit například tkaničku od bot. Míza po ní bude pomalu skapávat, stačí na strom přivázat nádobu a sbírat. Stejný způsob se dá použít například na skalách. Můžete natrefit na mokré místo na skále. Stačí do průrvy připevnit šňůrku a voda po ní bude stékat.

Důležité je i sledování hmyzu a ostatních živočichů. Komáři, ovádi a mouchy jsou nejvíce u vody, kam kladou svoje larvy. Toho využívají ptáci, kteří je loví a zároveň mají vodu poblíž. Všechna zvěř potřebuje pít a proto pokud jste u nějaké dobře znatelné stezky, buďte si jistí, že Vás dovede k vodě. Něco podobného znamenají i krmelce. Pokud na nějaký narazíte, vsaďte se, že v jeho blízkosti je voda. Staví se tak naschvál aby se zvěř mohla hned napít.

 

zdroj: https://www.survivalschool.cz