Keplerův vesmírný teleskop objevil další Dysonovu sféru?

19.11.2016 11:28

 

Keplerův vesmírný teleskop objevil zřejmě další Dysonovu sféru (hypotetickou superkonstrukci, která umožňuje využití absolutně veškeré energie, již uvolňuje hvězda). Hvězda EPIC 204278916, která leží v souhvězdí Štíra ve vzdálenosti přibližně 400 světelných let od Slunce, bliká tak podivně, že astronomové nedokážou najít rozumné vysvětlení. A proto se domnívají, že i vedle této hvězdy je zřejmě vybudována obří mimozemská struktura, která ji periodicky zastiňuje – tedy něco jako Dysonova sféra.

EPIC 204278916 je už druhou hvězdou, v jejíž blízkosti byly objeveny stopy, které zde mohla zanechat nějaká vysoce rozvinutá civilizace. Loni byl zjištěn podobný úkaz u hvězdy KIC 8462852, která leží v souhvězdí Labutě ve vzdálenosti 1480 světelných let, a prostým okem není viditelná.

Keplerův teleskop vyhledává planety o velikosti Země. Sleduje kolísání v jasnosti hvězd, na jehož základě astronomové dokážou zjistit, zda a v jaké vzdálenosti kolem dotyčného tělesa obíhá nějaká planeta. Hvězdu EPIC 204278916 Kepler začal zkoumat v srpnu 2014 – poté, co byl opraven a natočen do jiných částí vesmíru v rámci nové mise zvané K2.

Kepler pozoroval EPIC 204278916 po dobu 79 dní, přičemž její blikání se v průběhu 25 dnů snížilo o 35 procent. Planeta v její blízkosti by nemohla způsobit tak silnou anomálii. Hvězdu musí zakrývat něco opravdu masivního, například Dysonova sféra.

„Hypotéza naznačující, že by mohlo jít o důsledek mimozemské aktivity, by měla být až ta poslední,“ uvedl astronom z University of Pennsylvania Jason Wright. „Ale v daném případě to opravdu vypadá jako něco, co vybudovali mimozemšťané.“ Vědci se pochopitelně snaží najít důkazy, že jde o anomálii přírodního původu. Nejčastěji se objevují teorie o oblaku komet pohybujících se na protáhlých drahách. Jenže podle výpočtů by těchto komet musel být nejméně milión a jejich jádra by musela mít v průměru alespoň 200 km. A to je u objektů přírodního původu téměř vyloučeno.