Léčení

26.05.2012 14:39

Čtyři základní léčebné metody v TTM jsou: strava, zdravý životní styl, léky a vnější terapie.

 

Strava 

Podle tibetské medicíny by každý člověk měl znát svou tělesnou konstituci, aby si podle ní vybral správnou stravu, která je nezbytná pro udržení tělesné rovnováhy.

 

Životní styl

Zdravý životní styl podle tibetské medicíny zahrnuje nejen pravidelné cvičení, ale také nalezení správné rovnováhy ve všech částech dne a ve všech aspektech života (bdění, spánek, stravování, cvičení, sex, práce, odpočinek). Doporučuje se najít si čas pro meditaci, dechová cvičení nebo jógu, které snižují fyzický a psychický stres, jenž je příčinou mnoha nemocí.

 

Léky

Tibetský lékopis obsahuje širokou škálu vícesložkových léčivých přípravků z bylin. Kromě rostlinných látek se používají také minerální látky a výjimečně látky živočišného původu. Většina léčebných látek pochází z Asie, ale existují minerály a byliny, které lze nalézt v Evropě. Tyto farmaceutické přípravky mohou mít  formu tablet, prášků, odvarů, extraktů, krémů a mastí. Hlavní charakteristikou tibetských léků je jejich vícesložkovost. Jednoduchý preparát může obsahovat 10 různých látek, zatímco jiné léky mohou mít až 70 komponentů. Složení léků je vybíráno na základě chutí a vlastností daných látek a napomáhá opětovnému získání rovnováhy mezi třemi energiemi. Moderní vědecký výzkum potvrzuje účinnost těchto léků.

 

Vnější terapie

Tradiční tibetská medicína nabízí celou řadu vnějších terapií a každá z nich může být použita samostatně nebo v kombinaci s jinými.

  • Masáž – Kunye (tib. bsKu mNye)

Kunye je formou terapeutické masáže a nedílnou součástí tradiční tibetské medicíny. Používá se k zachování nebo obnovení rovnováhy tří energií. (více)

  • Moxa - Metsa (tib. Me bTsa) Moxa je vnější terapie zahřívání specifických bodů na těle. V TTM existuje 20 druhů moxování v závislosti na jednotlivých zdravotních problémech.
  • Akupunktura Turče (tib. Thur dPyad)

Tibetské umění akupunktury bylo na mnoho let  zapomenuto, ale díky práci a výzkumu Dr. Nida Chenagtsanga se v dnešní době znovu začíná používat. Tento systém se liší od všeobecně známého systému čínské medicíny.

  • Baňky - Mebum (tib. Me Bum)

V tibetské medicíně se k úlevě od bolesti a uvolnění energie užívají měděné baňky.

Dále se používají terapie jako:

  • bylinná balneoterapie – Lum (tib. Lums)
  • pouštění žilou – Targa (tib. gTarga)
  • obklady – Dug (tib. Dugs)
  • terapie tyčkami – Jukčo (tib. dByug bChos)
  • mongolská moxa – Horme (tib. Hor Me) – moxa s použitím teplého oleje a bylin