Masáž horkými kameny

13.04.2013 14:17

Horké lávové kameny mají schopnost svaly uvolňovat a „vytáhnout“ z nich bolest a negativní energii. Když kameny postupem času chladnou, nahradí je léčitel, masér dalšími, horkými. Terapie s horkými kameny je známa u mayské i čínské kultury již přes 5000 let.

Velmi příjemná je metoda kombinující masáž lávovými kameny a účinek esenciálních, masážních olejů. Pro zvýšení efektu je používáno exotických aromatických olejů, které umocňují pocit naprosté relaxace a uvolnění. Báječně si odpočinete a ještě dlouho po masáži budete cítit teplo z oblázků. Málokterá masáž dokáže navodit takové pocity jako právě masáž horkými kameny. K této masáži se využívá speciálních lávových kamenů, které výborně akumulují teplo a zároveň se díky tomu uvolňují některé aniony kovů, přispívající k urychlení regenerace tkání. Lávové kameny mají mimořádně silnou energetickou vibraci. Tato vlastnost je využívána na odstraňování blokací důležitých bodů na meridiánech a rozproudění energie v našem těle.

 

Pokládání kamenů na tělo

Doporučuji si práci s lávovými kameny nejdříve vyzkoušet na zádech. Poproste tedy svůj protějšek, aby si lehl na břicho. Nejdřív si záda zvláčněte vmasírováním teplého oleje. Čím lépe bude olej do kůže vmasírován, o to lépe se Vám bude poté masírovat kameny. Mezitím zkoušejte teplotu kamenů. Jakmile je dokážete alespoň deset sekund udržet v ruce, mají správnou teplotu. Malé kameny chladnou rychleji než velké. Po přiložení si ale ověřte reakce masírované osoby, každý je totiž na teplo jinak citlivý. Kameny rozložte po celé délce páteře a na lopatky. Přiložením kamenů docílíme prohřátí těla. Kameny nechte chvíli hřát, energetická centra těla se takto plně aktivují. Po přikládání kamenů přichází samotná masáž.

 

Vlastní masáž

Masírujte prvně jemně prsty okolí přiložených kamenů a pokračujte ve vtírání oleje. Po chvíli uchopte dva horní kameny (do každé ruky jeden) a přejíždějte s nimi po horní části zad. Masážní pohyby by měly být dlouhé plynulé a velmi pomalé. Nebojte se trochu přitlačit. Při používání dbejte zvýšené opatrnosti a vyhýbejte se při posouvání kamenů různým kostním výčnělkům. Mohli byste způsobit zranění v podobě modřiny. Po chvíli kameny vystřídejte. K masáži nemusíte používat jen plochu kamenů, ale i jejich zaoblené hrany. Po deseti až dvaceti minutách kameny vychladnou, takže můžete masáž ukončit. Po získání zkušeností masírujícího i masírovaného, můžete příště masáž časově prodloužit výměnou kamenů za nové teplé.

 

Účinky masáže

Stimuluje krevní oběh a lymfatický systém. Hluboce relaxuje a harmonizuje. Postupně prohřívá celé tělo. Pomáhá detoxikaci organismu. Vyrovnává energii v těle.

 

Po masáži

Nechte masírovaného chvíli odpočinout, pečlivě ho přikryjte. Vhodné je nabídnout něco k pití. Vstávat pomalu a opatrně. Po masáži se doporučuje čerstvý vzduch a dostatek pohybu.

 

Důležitá upozornění

  • Při domácím použití jsou důležité hlavně relaxační účinky.
  • Rozhodně se nepokoušejte sami uvolňovat ztuhlé svaly nebo jinak napravovat páteř! Při používání dbejte zvýšené opatrnosti a vyhýbejte se při posouvání kamenů různým kostním výčnělkům. Mohli byste způsobit zranění v podobě modřiny.
  • Masáž není vhodná v případě tuberkulózy, nádorů, otevřených ran, silného krvácení, pohmožděnin, popraskané pokožky, trombózy, zánětu žil, při křečových žilách, nebo bolesti lýtek neznámého původu.
  • Těhotné ženy (možná masáž nohou, rukou, šíje - nižší teploty) a lidé trpící cukrovkou nebo jinou nemocí by měli mít k této terapii svolení od lékaře.
  • Máte-li jakékoli dotazy ohledně terapeutických účinků horkých masážních kamenů obraťte se na svého lékaře.
  • Začnete-li při terapii pociťovat jakékoli nepříjemné účinky či nevolnost, přestaňte okamžitě s masáží a kontaktujte svého lékaře.
  • Pro úplné zvládnutí masáže horkými kameny doporučuji navštívit kurz výuky této masáže. Přečíst si některou z knih zabývající se masážemi s horkými kameny. Nebo prohlédnout instruktážní videa přístupné na internetu.