Masáže Shiatsu

15.03.2014 07:57

 

Slovo Shiatsu (čteno šiacu) je ve své podobě japonské. Tedy i umění Shiatsu je z Japonska. Zde se toto umění regionálně, dle místních potřeb a zdravotních potíží, vyvíjelo z původních čínských masáží Anmo nebo Tuina. Japonci svoji přizpůsobenou metodu nazvali Anma. O rozvoj modernějšího Shiatsu se počátkem 20. století zasloužil Japonský praktik Tamaie Tempaka. Přidáním svých poznatků o západní lékařské anatomii a psychologii do několika starších léčebných metod a masáží Anma vytvořil ranný systém, který nazval původně „Shiatsu Ryoho“, neboli „metoda léčby tlakem prstů“.Masáž Shiatsu Později zkrátil název na „Shiatsu Ho“ , „metoda tlaku prstů“. V roce 1964 se zoficiálnil jednoduchý název „Shiatsu“, metoda byla japonskou vládou uznána za oficiální terapii, čímž byla rozlišena od starší formy masáže Anma. O další rozvoj se pokoušeli mnozí praktikanti. Někteří si začali vytvářet osobité vlastní styly. Tokojiro Namikoshi a Shizuto Masunaga založili školy, které pomohly Shiatsu prosadit jako terapii. Některé styly zdůrazňují jemné metody masáže a celkovou práci s tělem, jiné styly silnější metody masáže, práci s energetickými drahami (meridiány), energetickými centry (čakras-lotosy), další pak vyzdvihují diagnostiku, diety, vegetariánství, makrobiotiku, zenbuddhismus nebo propojení stylů jako např. Shiatsu - ReiKi, Shiatsu - Reflexologie, Shiatsu - klasická masáž atd. Co by však všem těmto stylům mělo být shodné je znalost průběhu drah - meridiánů, jejich akubodů a terapeutické pozice končetin. Dále znalost energetických funkcí, komunikace hlavních a vedlejších orgánů dle učení Pěti prvků (elementů) a v neposlední řadě zvládnutí (nikoliv pouhá znalost) základních technik Shiatsu v tlaku, tahu, posunu a polohy těla i končetin.

Shiatsu v doslovném překladu znamená „léčení tlakem prstů rukou“. Ale slovo „Shi“ je také číslovka čtyři, ale i nepohoda nebo smrt a japonské slovo „Shičchi“ prý znamená špatná, mrtvá energie nebo hřbitov. Slova „a tsu“ je užíváno v bojových uměních například „Tsuki-ashi“ „posun vyražením zadní nohy vpřed“ nebo „tsuki-waza“ techniky úhozu a poražení. Tedy volně přeloženo může pro nás slovo Shiatsu být japonsko-čínský výraz „zpomalení, odražení degenerace či smrti“ nebo také v hlubším slova smyslu „prohloubení a procítění životních sil“.

 

ATSU-DO ROJIN-LIJANG JIHLAVA začalo vznikat v roce 1980 formou nadšených stláčení akupresurních bodů a to po trénincích Judo a sebeobrany. V roce 1981 jsme v zahraniční literatuře objevili první knížečku o Shiatsu v ruštině. Akupresurní body se ztotožňovaly s body meridiánů či s tzv. body mimodráhovými (dnes už vím, že to jsou takzvané 69-kové projevy horních do dolních končetin a obráceně - někde nazývané Zen Shiatsu). V roce 1982 se mně a manželce podařilo, po třech letech snažení, prorazit „zaneprázdněnost“ tehdejšího oddílu Judo Modety Jihlava a přes různá zdravotnická školení první pomoci 4. a 3. třídy , se dostat přijímacími zkouškami na FTVS a také na třítýdenní kurz s refundací (tj. náhradou platu a bezplatného ubytování včetně stravy) pro sportovní maséry v Dobřichovicích u Prahy. Tehdy nás, s několika dalšími instruktory, zasvěcovali i Hary Martinek a paní Ludmila Mojžíšová, která již tehdy chystala svou knihu „o neplodkách“ a něco o ženských prsech. Na svých hodinách nám Ludmilka ukazovala její pojetí reponace pánve, žeber a cocyxu (konci křížové kosti). Bylo to podnětné a o to víc jsme se snažili zpočátku do sportovní masáže vkládat v Jihlavě prvky bodů a průběhy meridiánů - energetických drah.

V roce 1985 některé dohady kolem mé činnosti skončily pracemi v organizacích, ale některé začaly pro organizace i jednotlivce v mé osobě, když jsem použil výjimky zákona 1/58, která povolovala tzv. provozování služeb. Byl to předpis (zákon), který povoloval určité provozování činností samostatně (u mne dřevovýroba) a pod tzv. dohledem (to bylo vyučování sebeobrany a provádění terapií pod dohledem tzv. vyššího odborníka). Nyní přeskočím do roku 1990, kdy k nám zavítala mise z British Scholl of Shiatsu Do. Tehdy jsme absolvovali týdenní studium v Brně a na základě tohoto jsem byl, s dalším kolegou a kolegyní, vybrán na absolvování „londýnského“ studia. Jako pěti či šestiletý „provozovatel“ jsem se tedy vrhnul do víru londýnských kurzů. Po navrácení jsem zjistil, že jsem „podnikatel“ ve zvěstování zdraví a určitým způsobem i ve vyrovnání se s bolestí, v bojovém umění, ale i v práci s dřevěnými materiály v rámci užitkového umění.

Tím začala přeměna naší práce ze standardního Shiatsu-Do na Shiatsu-Do rozděleného do několika oddílů a dalších pododdílů:

 

Pohodové - relaxační:

Propojení zvolených energetických obvodů neinverzními technikami např. z Hara Žaludkem do nohou Slezinou zpět do Hara, z Hara do Plic a Plíci do dlaní a Tlustým Střevem z dlaní do hlavy a z hlavy Žaludkem do Hara zpět. Nebo dle záměru - jiné obvody:

  • ošetření tingů - chodidel a nohou s ošetřením dlaní a tingů dlaní. Neinverzní ošetření obličeje.
  • Shiatsu-Do obličeje, krku a šíje

Akutní - dle postižení klienta:

  • základní blokády páteře krční, hrudní, bederní a kříže
  • migrény způsobené blokádou energie v meridiánech
  • předmenstruační bolesti, do kterých počítáme bolesti břicha, otékání nohou, bolesti prsou s bolestí do paží a hlavy
  • posunuté žeberní úpony, uskřípnuté mezižeberní nervy, přehozené („přebrnknuté“) šlachy na kloubních a švových spojeních, bolesti srdce a změny rytmu srdce způsobené uskřípnutím mezižeberních nervů
  • zažívací potíže spojené s nevolnostmi a pocity nafouklého břicha (také patří i k chronickým)

Chronické - dle postižení klienta:

  • dlouhodobé bolesti páteře
  • zažívací potíže
  • potíže s prostatou a chámovody
  • neplodnost způsobená pootočením dělohy a stresem a nedostatečným vědomím
  • bolesti a otoky horních a dolních končetin

Posilovací - energetické - aktivující:

  • forma partnerské streče spojené s cíleným výdechem + stláčení silnější a poklepové techniky
  • poklep přehradových bodů meridiánů (vybraných):
    • volnou pěstí
    • vějířem (malíkovou hranou dlaně)
    • železnou metlou (speciální přípravek na rozvíjení energie ledvin, kostí a kostní dřeně)
  • naléhávání na skleněnou speciální kouli poplašnými (MU) body spojené se speciálním držením těla a cíleného dechu. Je potřeba speciálnější instruktáž.
  • stláčení MU bodů hadí holí s Uddijanou Bandhu

U posilovacích energetických terapií je velice důležitá instrospekce (vnitřní vidění a cítění) spojená s cíleným výdechem i nádechem.

 

Bojovnické - dle potřeby a na zvýšení nervové odolnosti.

Vždy po tréninku krátké streče na zklidnění tonusu svalů:

  • stláčení vybraných bodů na meridiánech dolních a horních končeti
  • stláčení orgánu přes záda či břicho ve dvojicích
  • partnerské streče doplněné poklepovými technikami
  • stláčení vybraných Hara bodů hadí holí

To je vše co z našeho Shiatsu-Do můžeme nabídnout. Každý oddíl zde uvedený může být rozpracovaný jako samostatný celek.