Na Lomnickém štítě padal žlutý sníh

01.03.2016 23:57

 

Žlutý sníh mohli v minulých dnech pozorovat lidé ve střední Evropě. Žlutá sněhová vrstva se objevila například na Lomnickém štítě v Tatrách. Mohou za to příhodné klimatické podmínky, díky kterým se jemný prach a písek ze Sahary dostal až do Česka a na Slovensko.

„Po přední straně tlakové níže k nám proudí vzduch od jihu. S ním se k nám opět dostává velké množství prachu a písku z Afriky,“ uvedl Slovenský hydrometeorologický ústav na svém facebooku.

Podle svědků měl sníh v Tatrách žlutou až žlutooranžovou barvu. „Přítomnost tohoto prachu nám potvrdil i náš pozorovatel na Lomnickém štítě, kde padá nažloutlý sníh,“ stojí ve zprávě slovenských meteorologů z 29. února.

Žlutý prach a písek se nedávno objevil i na jihu Moravy a Vysočině. Písek se nad Saharou zvedl pravděpodobně v průběhu písečné bouře a díky proudění vzduchu přes Španělsko, jižní Německo a Rakousko doputoval až do střední Evropy.

Největší koncentraci afrického písku naměřili meteorologové v úterý 23. února ráno na Znojemsku a Hodonínsku. V jednu chvíli dosáhla až 200 mikrogramů na metr krychlový vzduchu, tedy čtyřnásobek povoleného limitu. (více o saharském písku nad Moravou zde)

V Čechách se saharský písek objevil už v únoru a dubnu 2014. Lidé žlutý poprašek zaznamenali například v Čáslavi, Kutné Hoře, Sázavě, Kolíně či Praze.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz