Na plášti kosmické stanice se objevil mořský plankton

27.08.2014 05:15

Velkou debatu astrobiologů odstartovalo nenápadné oznámení šéfa ruského programu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Vladimíra Solovjeva o nálezu mořských mikroorganismů na venkovním plášti stanice. Experti spekulují o tom, jak se plankton mohl do vesmíru dostat.

„Je to zcela výjimečný nález,“ citovala Solovjeva agentura ITAR-TASS. „Na průzorech ISS se našly stopy planktonu a mikroskopické částice, které nyní detailně studujeme,“ dodal.

Vzorky odebrali kosmonauti na oknech ruského modulu Zvězda před týdnem při pondělním pětihodinovém pobytu vně stanice. Shodou okolností při něm instalovali na vnější platformu ISS i experimentální astrobiologické zařízení, které má zkoumat možnosti přežívání organismů v extrémním prostředí.

Podle NASA je sběr vzorků součástí rutinního prověřování případných následků použití raketových motorů u ISS, ať už vlastních, nebo zásobovacích lodí. Američané ale informaci o nálezu planktonu od ruské strany dosud nedostali, zdůraznil mluvčí NASA Dan Huot.

Objevení mikroorganismů na plášti ISS zřejmě urychlilo rozhodování NASA o zahájení rozsáhlého tříletého vědeckého programu o životě ve vesmíru.

Půjde o sérii 26 experimentálních úkolů s cílem zjistit, „jak mikroby, rostliny a živočichové reagují na změny gravitace“. Granty v hodnotě 12,6 miliónu dolarů (263 mil. Kč) budou věnovány výhradně na vědeckou činnost na palubě ISS a jsou určeny jedenácti astrobiologickým institucím z osmi zemí.

Server RedOrbit se domnívá, že vzorky zanesla na ISS některá ze zásobovacích lodí startujících z kosmodromu Bajkonur. Upozorňuje na oznámení Solovjeva, že složení nalezeného planktonu neodpovídá druhům, které se vyskytují v okolí Bajkonuru.

Mořský plankton – soubor mikroorganismů živočišného i rostlinného charakteru, unášený prostředím – se dostává hluboko do vnitrozemí, tedy i na kosmodrom podle Solovjeva díky větrům. Server spekuluje, že objevení „cizokrajného“ planktonu na kosmodromu může ukazovat na zesílení a změnu atmosférických vzdušných proudů v důsledku změn klimatu.

The Guardian připomenul, že modul Zvězda z roku 1998 patří k nejstarším částem stanice a je krajně nepravděpodobné, že by se plankton v případě kontaminace ještě na Zemi na jeho povrchu udržel tak dlouho. Podle britského listu se mikroorganismy na ISS musely dostat vesmírem, což by ale svědčilo o jejich šokující životaschopnosti.

Dosud bylo prokázáno, že cestu vesmírem přežijí bakterie a podobné podmínky vydrží i příslušníci živočišného kmene želvušky. Ze Solovjevovy informace ale není zřejmé, jestli plankton objevený na oknech ISS byl stále živý.

Rozruch kolem mikroorganismů přichází ruskému vesmírnému programu vhod. Smazává totiž negativní dojem vyvolaný opakovanými neúspěchy nosných raket Sozuj a jejich posledního stupně Fregat. V pátek se právě této raketě nepodařilo dopravit na potřebnou oběžnou dráhu dvě družice evropského navigačního systému Galileo.

Vědecký přínos Rusů na oběžné dráze rovněž může představovat argument proti možnému rozšíření sankcí EU, která by se mohla zříci vesmírné spolupráce s Ruskem.

 

zdroj: https://www.novinky.cz