Roswell - celková zpráva

28.08.2011 16:50

Většina UFOlogů a UFOpříznivců (ale snad i UFOskeptiků) zná základní moment "moderní" ufologie. V roce 1947 (přesněji 24. června) ohlásil Kenneth Arnold pozorování devíti neznámých objektů z letadla v kterém právě letěl za svými obchody. Jde o jeden z nejčastěji citovaných momentů v UFOlogii a historii výskytu UFO. Díky duchaplnému pojmenování objektů coby "vypadající jako talířek letící jako kdyby byl vržen přes vodní hladinu" se nám do dnešního dne zachovalo označení létající talíř. I díky tomu je případ K. Arnolda natolik známy.

Málokdo si ale tuto událost spojuje s nápadnou událostí odehrávající se o pouhých devět dní později, tj. 3. července 1947. V tento památný den se William "Mac" Brazel a jeho soused Dee Proctor zapsali do dějin UFOlogie. Nálezem podivných trosek rozprostřených na velké ploše ranče Foster Ranch. Podivné trosky, o kterých později hovořila celé okolí, město a nakonec i celý svět. Trosky nečeho, co nikdy předtím nebylo nalezeno.

O pár dní později, 6. července 1947 ukázal Brazel některé kousky místnímu šerifovi, Georgi Wilcoxovi a ten promptně kontaktoval místní leteckou základnu, Roswell Army Air Field. Major Jesse Marcel, bezpečnostní důstojník základny se setkal s šerifem v jeho kanceláři, prověřil trosky a podal hlášení svému nadřízenému. Tím byl William "Butch" Blanchard".

Na základě jeho rozkazu se Marcel s důstojníkem Counter Intelligence Corps vydává na Ranch s Brezelem a cílem soustředit co nejvíce trosek. Zároveň s tím se vojenská policie postarala o stažení prvního vzorku trosek z kanceláře šerifa. Tyto první trosky byly pravděpodobně převezeny na velení Osmé Letecké divize (Eight Air Force HQ) v Forth Worth a odtud posléze do Washingtonu.

Marcel a Sheridan Cavitt (CIC důstojník) přijíždějí na ranč s Brezelem. Je pozdě večer a tráví tedy noc v malé budově u ranče a ráno pokračují v jízdě směrem k místu s výskytem trosek. 7. července tedy Marcel a Cavitt sbírají trosky na evidentním místě havárie. Po naplnění jednoho auta se Cavitt vrací na základu a Marcel pokračuje v naplňování druhého auta. Cestou zpět na základu se zastavuje doma a ukazuje záhadné trosky své manželce a synovi.

Není bez zajímavosti, že v téže chvíli kulminuje vlna pozorování UFO vyvolaná případem K. Arnolda. Většina novin píše o různých pozorováních UFO a předhání se v senzačnosti zpráv. Skeptik se tedy na tuto souhru událostí může dívat jako na důvod k vykonstruování fantastických historek ohledně události u Roswellu. Optimista se naopak na tuto souhru dívá jako na jasný důkaz výskytu letky UFO a pozdější havárie některého z talířů. Realista si může pouze říkat, jaká to náhoda.....

Marcelův syn později vzpomíná na tyto události a potvrzuje pouze skutečnost nálezu něčeho, co nebylo možné identifikovat jako běžné letadlo nebo běžné trosky a že mu otec ukazoval některé nalezené části. A pochopitelně si vzpomíná, že jeho otec použil termín "létající talíř". Marcelův syn nicméně potvrzuje, že jemu ukázané části rozhodně nevypadaly jako běžné trosky, šlo o nějaký kov a na některých částech bylo vidět i jakési podivné nápisy. Kov byl velice tenký, pevný a nebylo jej možné ohýbat ani s ním jinak mnipulovat. Zároveň byl ale velice lehký, tak lehký že byl až jako peří. A bylo tam také několik I profilů s podivným nápisem. Další typ trosek byl podobný plastické hmotě, ale měl fantastickou schopnost se vracet do svého původního tvaru, ačkoliv tvar nebyl nijak přirozený.

Den poté byl celý svět informován o podivné události. Informace byla pochopitelně podána v poněkud nadnesené podobě. Existence létajícího talíře byla považována za automatickou, nebo Roswellská letecká základna jej má v držení díky nálezu lokálního rančera.... Z trosek se tak stává celý létající talíř. Typické pro žurnalistiku. Podivné pouze je, že tato verze příběhu byla nejprve podporována vojáky. Walter Hault, coby tiskový důstojník základny dodal tyto "oficielní" informace pravděpodobně na základě příkazu kolonela Blancharda. Později byl samozřejmě obviňován za vykonstruování celého příběhu a za jednání bez rozkazů nadřízených. Optimista může vidět nadšení nad realitou nálezu, pesimista může vidět nekompetentnost vojáků, podezřívavý realista by mohl přemýšlet o "cover up" operaci vojáků, snaze zlikvidovat vážnost nálezu maskovací a matoucí operací. Celý výsledek byl totiž po několika dnes zmatků shrnut do jediného závěru - šlo o nález meteorologického balónů....

Skočme nyní ale dopředu a shrňme poněkud události. V roce 1947 byl (pravděpodobně) nalezen zhavarovaný neznámý objekt a byl (nebo alespoň jeho zbytky) zajištěn armádou. Celá událost je postižena typickými zmatky, zákazy, oficielními prohlášeními, opačnými prohlášeními a záhadami. Bohužel, rok 1947 je již tak daleko, že není možné najít snadno žijící svědky a ti co jsou (byli) k nalezení se zpravidla odvolávají na slib mlčení. O Roswellu se napsala řada knih a článků (bohužel většina v angličtině) a několik jich bylo i v poslední době přeloženo do češtiny. Celá Roswell událost by zůstala pravděpodobně v tichosti, kdyby se v průběhu loňského roku neobjevil film ukazující pitvu UFO bytosti a některé záběry na trosky z Roswell Incidentu.

Ray Santilli získal za něpříliš jasných okolností "autentickou" kopii filmu ukazujícího pitvy několika těl získaných z havarovaného létajícího talíře z roku 1947 v Roswellu.

Na onen film existuje pochopitelně mnoho názorů i pohledů. Pro někoho jde o jasný důkaz existence mimozemšťanou a dlouho trvající znalosti o nich (pečlivě utajované, americkou vládou pochopitelně). Pro někoho jde o věc o které si nedovede udělat jasno a pro ostatní o jasný podvrh. Je jasné, že může jít o skutečné a autentické záběry - pak je celá situace strašná.... Může také jít o geniálně vytvořený podvrh pocházející z dílen Hollywoodu. Může také jít po pitvu zmutované lidské bytosti (Turnerův Syndrom je jednou z citovaných možností až na problém že děti s TS umírají již velice, ale velice mladé). Film je velice kontroverzní, a zde jsou některé citované sporné momenty:
* Teoreticky viditelný president Truman nebyl v Novém Mexiku v době kdy byl film natočen.
* Symboly na jedné z trosek neodpovídají popisu od očitých svědků
* Lékaři provádějící unikátní pitvu si velice rychle poradili s odstraněním černé čočky z očí vetřelce
* Poranění na těle neodpovídají poraněním při havárii letadla
* Díky nedostupnosti originálního filmu se zpochybňuje autenticita
* Tělo vetřelce neodpovídá všeobecné známým popisům UFO návštěvníků
* Santilli není schopen sdělit jméno kameramana, který by měl ještě žít

Na druhou stranu existuje řada vyjádření podprujících autenticitu. Pravost materiálu a možnost natočení, technické provedení, vybavení laboratoři a způsob dokumentace atd. Stejně tak se vyjadřují anatomové a lékaři k příliš velkým rozdílům proti lidskému tělu zejména u vnitřních orgánů a mozku. A neméně překvapeně se vyjadřují někteří trikový tvůrci k obrovské realičnosti celé pitvy. Včetně detailů jakou jsou zbytky krve a další drobnosti.

 

Zdroj: https://www.ufo.cz
 

 

Legendární mimozemšťan z Roswellu měl být ruský trpaslík stvořený Mengelem

V roswellském incidentu nefigurovali mimozemšťané, ale spíše sovětský létající koráb s groteskní posádkou trpasličích letců velkých jako malé dítě. Za jejich vývojem měl podle Annie Jakobsenové stát nacistický doktor a válečný zločinec Josef Mengele. Její kniha Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base (Oblast 51: Necenzurovaná historie nejtajnější vojenské základny) nabízí nový pohled na to, co se na mýty opředeném místě doopravdy stalo.

V jedné z kapitol své knížky cituje autorka anonymní zdroj, který tvrdí, že Stalin najal pro své pokusy na lidech Mengeleho a následně vyslal roku 1947 speciální stroje obsazené geneticky upravenými lidmi do amerického vzdušného prostoru, aby vyvolal masovou hysterii. Podobně, jako je tomu v mnoha dalších teoriích, se Jacobsenová domnívá, že se americká vláda postarala o krycí manévr, který udělal z jižní části Nového Mexika turistickou atrakci.

Bill Lyne, který v roce 1993 vydal knihu nazvanou Space Aliens from the Pentagon (Vesmírní mimozemšťané z Pentagonu) souhlasí, že celá událost v Roswellu byla úřady úplně přetvořená, domnívá se však, že za vše může pouze americká, a nikoliv i sovětská strana. Další spisovatelé se pak přiklánějí k tomu, že UFO v Roswellu hodně vzhledově i technologicky připomínalo stroj, který plánovali masově vyrábět Němci.

"Tvrdí víceméně to samé, co říkám já celou dobu. Tedy že událost v Rosswellu byl jeden velký hoax (mystifikace). Ale ty příběhy o Mengelem jsou opravdu jen snůška nesmyslů. Všichni přece vědí, že Mengele byl přivezen do Albuquerque a pracoval pro CIA, nikoliv pro SSSR," řekl Lyne pro deník Santa Fe New Mexican.

Jacobsenová, která přispívá například i do magazínu Los Angeles Times, uvedla, že jí je zcela jasné, že budou lidé vůči jejím zjištěním skeptičtí. "Mohu upřímně říci, že bezmezně věřím ve věrohodnost svého zdroje a myslím si, že je důležité, že se tato informace dostala ven. Je to totiž pouze špička obřího ledovce," dodala americká novinářka.