Šperky

02.05.2014 08:38

Původně nosili lidé amulety, aby část těla, na kterém je nosili, byla ochráněna od chorob, nebo aby jim propůjčovaly zvláštní síly. Po dekoraci se z nich vyvinuly šperky. Tvary těchto ozdob mají u hinduistických bohů hlubší význam, a pochopitelně také odrážejí formu zjevu daného božstva, tedy zda jde o přívětivý nebo odstrašující aspekt. Bohové sice nosí šperky rovněž na místech, která jsou obvyklá u lidí, přesto se ale podstatně liší v materiálu používaného u „lidských“ ozdob. V závislosti na aspektu, pod kterým se bůh zjeví, může být šperk z květů, bobulí, dřeva, zlata, stříbra, drahokamů, perel nebo hadů, ale také ze škorpiónů, zubů, kostí a lebek. Někdy lze spatřit zvláštní znaky nebo emblémy, které přímo umožňují rozpoznat účel amuletu.

Rozlišují se šperky v tvaru diadémů, náhrdelníků a girland (málá), náušnic (kundala), jiných ušních ozdob (avatamsa), prstenů, náramků (valaja) a pásků, které se nosí na kotnících. Všechna tato provedení lze spatřit jak u bohů, tak u bohyň, a jen stěží lze od sebe rozpoznat šperky pro mužská a ženská božstva. Přesto existují určité formy, které jsou považovány za typicky mužské nebo ženské, zvláště náušnice.

Ušní ozdoby
Stejně jako hinduistický chlapec obdrží během zasvěcení do dospělosti obětní provaz, tak dívce budou u této příležitosti propíchnuty ušní lalůčky, aby mohla nosit náušnice. Nošení ozdob na uších, zejména kroužků, je jejím výhradním právem a znakem toho, že se „podruhé narodila“. Čím bohatší (a také těžší) ozdoba je, tím více se ušní lalůčky prodlouží. Proto jsou takto prodloužené ušní lalůčky znakem moci, šlechty a bohatství. Není tedy divu, že právě takto lze spatřit bohyně. Rozlišuje se ušní ozdoba jako květy a řetízky, které se nosí okolo uší (avatamsa) a náušnice, které jsou upevněny na ušní lalůčky (kundala). Tato provedení nosí stejně bohové jako bohyně, ačkoliv existují specifické tvary považovány za typické pro muže popř. ženy. Typicky mužskou je hadí náušnice (sarpakundala). Nachází se především v Śivově pravém uchu nebo u Ganéśi. Bohyně nosí tuto náušnici jako znak jejich síly, když jsou znázorňovány samostatně a nezaujímají podřízenou pozici, jako vedlejší postava některého boha. Typicky ženský je hladký, široký kroužek z lístkového zlata (pattrakundala), mušlový kroužek, stejně jako kruh ve tvaru dlouhého, zlatého listu. Tyto tvary jsou k vidění v uších bohyň, ale také u Śivy, když chce zdůraznit svoji androgynní povahu.