Sudičky - Norny

21.08.2015 23:15

Sudička je mýtická postava slovanské mytologie, jde o starou ženu, která přistupuje ke kolébce s malým, právě narozeným dítětem a věští mu osud. Obvykle chodí ve třech a mají podobu přadlen. Jedna má od neustálého předení nitě velký spodní ret, druhá široký palec od držení klubka a třetí obrovskou nohu od šlapání na kolovrátek. Malé dítě se svému osudu nevyhne, ať je z něho dobrý člověk, nebo špatný.

Sudičky najdeme v polské i v srbské mytologii, kde se jim říká Sudjaje. Najdeme i v Slovenske mytologii kde se jim říká Sojenice i Rojenice.

Kult uctívání trojice žen nacházíme v období 1. - 5. století našeho letopočtu i v severozápadní Evropě, kde se jim říkalo "matky", nebo "matrony". Jsou zobrazovány téměř výhradně ve trojicích a opatřeny galskými a germánskými nápisy.

 

Norny jsou dísy a mezi nejdůležitější z nich patří tři sudičky: Urd („Osudová“), Verdandi („Stávající“) a Skuld („Co musí být“), které zastupují minulost, přítomnost a budoucnost. Jejich úkolem je tkát wyrd (pavučinu osudu). Sedávají u kořenů Yggdrasilu. Skuld dále spolu s valkýrami v bitvě vybírá padlé a rozhoduje, jak dopadne boj.