Taiji (tchaj-ťi)

02.03.2014 11:59

 

O   Tchaj-ťi   obecněZdravotní cvičení - Tchaj-ťi , v prvé řadě je to však bojové umění a v překladu znamená „pěst velkého předělu“. Předností tchaj-ťi je skutečnost, že vnáší do něčeho tak impulzivního a hrubého jako je boj lidskou inteligenci a cit. Především je to program rozvoje schopností adaptovat se, přirozeně a pružně reagovat, neztrácet nadhled a sebejistotu, potlačit v sobě primitivní násilí, agresivitu a bezhlavost.
Tchaj-ťi čchüan (dále jen tchaj-ťi) se rozděluje na pět stylů: Chen, Yang, Wu, Sun a Wu. Tyto styly se od sebe liší pohyby, postoji a rychlostí procvičovaných sestav. Obsah a principy těchto stylů jsou stejné a zahrnují v sobě hned několik funkcí:
•zdravotně léčebnou
•sebeobrannou
•meditativně filosofickou 


Pravidelné každodenní cvičení tai-ji bylo úspěšně propagováno a dnes můžeme kdekoliv v Číně a na mnoha dalších místech na světě vidět tisíce lidí při ranním cvičení.
Zároveň se začal sledovat účinek pravidelného cvičení na zdravotní stav cvičenců.Výsledky těchto výzkumů byly široce publikovány a hovoří o prospěšnosti cvičení pro naše zdraví.


Pro pochopení taiji a pohybu v něm chci zmínit jeden téměř mystický příběh. Vypráví se o zakladateli stylu Yang, mistru Yang Luchanovi. „Jeho cit pro vnímání směru a síly pohybu byl tak dokonalý, že pták sedící v jeho otevřené dlani nemohl vzlétnout. Vždy, když se chtěl opeřenec odrazit, Yang Luchan vystihl ten správný okamžik, rukou povolil dolů a do stran, čímž mu nedal opěrný bod pro odraz a pták padal s jeho dlaní a nenašel pevný bod. Jakmile pták dosedl a okamžik odrazu byl pryč, Yang Luchan ruku opět lehce pozvedl, dal mu pevný bod a vše začalo znova.“ Tento příběh ukazuje, co je podstatné pro vnitřní bojová umění a také pro pohyb v nich. Pokud chceme obohatit svůj život a prostřednictvím vypěstovaného citu využít zákonů fyziky a biologie až na samou mez, je taiji možnou cestou k tomuto obohacení.
Taiji jako vnitřní bojové umění umožňuje dosažení nepopsatelné hloubky, prostřednictvím po staletí pěstovaných  technik se můžeme ponořit do zcela zvláštního světa, odložením svázanosti dnešní civilizace a přesně v duchu prastarých tradic provádět cvičení, která jakoby vedla mimo běžné vědomí člověka a která pomáhají nalézt ztracené hodnoty dnešní společností nedoceněné.

Zdravotní cvičení - Tchaj-ťi Taiji   je jedním z velkých pokladů čínské kultury, kde má dlouhou tradici. V současnosti se cvičí po celém světě jako bojové umění, forma prevence a cvičení na udržení zdraví. Díky tomu, že Taiji je pomalé, uvolněné a jemné cvičení, můžou ho praktikovat lidé všech věkových skupin a tělesné kondice. Člověk může provozovat toto „umění jak se udržet fit“ od mládí a pokračovat s cvičením plnohodnotně až do pokročilého věku.

Vnější vzhled je v současnosti pro mnoho lidí velmi důležitý. Všeobecně se věří, že pokud někdo vypadá dobře, je také zdravý, pokud se pohybuje, tak trénuje tělo. Jsou to klamné představy – vnější vzhled nám nic neřekne o tom, co je uvnitř. To platí také u cvičení – např. když se hodně zapotíte po půlhodině jízdy na rotopedu, přesto toto cvičení mnoho vaše zdraví nezlepší, protože hlavně více pracujete na svalech nohou a dolní části těla než na vrchní části a rukou. Také to nezlepší stav vašeho imunitního systému nebo fyziologickou funkci vnitřních orgánů. Na druhou stranu, jak bylo zdokumentováno, taiji posiluje imunitní systém. Například v magazínu PREVENCE (časopis v USA) byla publikována studie, jejímž závěrem bylo, že lidé pravidelně cvičící taiji měli větší počet bílých krvinek oproti necvičícím.
Uvolněné, přirozené, ladné, protahující, klidné, jemné, pomalé a kruhové pohyby používané při cvičení taiji poskytují nejlepší podporu pro funkci všech vnitřních orgánů. Když cvičíte správně, všechny vnější podněty jsou odfiltrovány, negativní emoce jsou utlumeny a Vy tak proniknete do zdravého, klidného stavu. Jinými slovy, když jste uvolnění, nervový systém začne pracovat efektivněji, krev lépe cirkuluje a tělo se lépe sladí a dostane do rovnováhy. Když v taiji kroužíte celým tělem a protahujete ho, potom kosterní, ale také svalový systém i vnitřní orgány jsou řádně trénovány. Tím, že cvičíte pravidelně, udržujete své tělo zdravé. Proto je v dnešní době taiji tím nejlepším lékem.