Tajné mise apollo

10.01.2016 08:58

Během studené války, která trvala desítky let, se západní a východní blok předháněly ve všem, v čem se dalo. Ať už to bylo v propagandě, vojenské síle, investicích do armády nebo i v technologiích. Jak se často říká, během války jde vývoj techniky výrazně směrem nahoru, což potvrzují například nacistické smrtící střely V1 nebo vývoj tanků za první světové války. Během té studené zase začal závod o dobývání vesmíru, díky kterému začaly technologie opět strmě stoupat. Jak víme, první muž ve vesmíru byl Jurij Gagarin ze SSSR a prvním návštěvníkem na povrchu Měsíce Neil Armstrong. Nové lokality ve vemíru přináší s sebou i nové záhady.

Po známém prvním přistání na měsíčním povrchu se uskutečnily ještě mise jako Apollo 12, 13, 14, 15, 16 a poslední let na Měsíc - Apollo 17 (dále jen jako A-XY). Avšak podle konspirátorů byly vykonány i lety jako A-18 a 20, přičemž na téma A-18 byl natočen i film. Podívejme se blíže na misi A-20.

Všechno to začalo, když 26. června 1971 odstartovala ze Země mise A-15, která na Měsíci zaznamenala zvláštní objekt připomínající mimozemskou loď. Po dalších letech se měl zrealizovat let A-20, jehož cílem byl 3 kilometry dlouhý a 500 metrů vysoký koráb přezkoumat. O několik desetiletí později, konkrétně v roce 2007, se na toto téma začala šířit podivná videa, která "zaplavila" YouTube. Na nich byly krátké filmy od astronautů (tedy od údajné sovětsko-americké posádky), kteří natočili záběry z přistání, interiéru lodě (ve kterám ležala nějaká postava ženy nazývaná "Mona Lisa"), přeletu okolo lodě a také se našly i pohledy na mimozemské městečko. Videa na první pohled vypadají opravdu tajupně a reálně. Obrovský mimozemský koráb a v něm ještě i pozůstatek nějaké mimozemské rasy kdesi na Měsíci? Konspirační weby se tohoto tématu ihned chytily.

Videa dal doopravdy na YouTube 76letý muž žijící ve Rwandě v Africe, který řekl, že mise odstartovala 16. srpna 1975 a jejím cílem byla oblast ISZAK D u kráteru Delporte. Tento muž se jmenuje William Rutledge (změnil si identitu, bydliště, přestěhoval se do afrického státu) a tvrdil, že byl členem tajné posádky. Tu měli kompletně tvořit kapitán Dr. William Rutledge, Dr. Leona Snyderová a sovětský kosmonaut Alexej Leonov, který byl prvním člověkem v otevřeném vesmíru. Vzpomínaný William měl přidávat videa na YT pod názvem Retiredafb, avšak později byla téměř všechna videa z účtu vymazána a dnes na něm najdeme jen jeden úbohý filmík. Poté začal opět vydávat videa, tentokrát se všek jmenoval ValValientThor.

O celé této záhadě udělal s autorem videí rozhovor investigativní italský novinář Luca Scantamburlo. Pro ty z vás, které to opravdu zaujalo, širší popis mise najdete TADY! Abychom si ale nehráli na nějaké konspirátory, přikládám také názor druhé strany, tedy to, co si o celém tomto případě myslí skeptici.

Najčastěji se objevují názory, že fotografie mimozemské lodi je jen hra světla a stínu, jde tedy jen o přirozený přírodní terénní útvar.

Autorem všech videí je ve skutečnosti francouzský umělec Thierry Speth, o kterém sice na internetu moc informací nenajdete, ale video tvrdí, že se narodil v roce 1962 a je francouzským sochařem, fotografem, video-artistou a malířem. Celý tento příběh údajně (nenašel jsem odkaz na původní článek) zavěsil 9. července 2007 na web need2know.eu a vzbudil velký rozruch. Na jeho stránku se přesměrujete kliknutím sem a když si pozorně prohlédnete jeho tři sochařské výrobky, tak "Monu Lisu" připomíná maximálně ta třetí soška, ale tady je základním problémem to, že socha se jí sice celkem podobá, jenže nemá otevřená ústa. Na videu už ústa otevřená jsou. Je to tady mistr v otevírání úst sochám? Anebo má takýchto podobných soch víc? Jinak nic super uměleckého...

Co se týká měsíčního města, podle kritiků jde jen o šikovnou práci s počítačem, kdy do původních snímků NASA bylo vloženo město z nějaké hry nebo něčeho podobného.

Samozřejmě, nemůžeme vyloučit možnost, že NASA toto město ze snímku počítačově odstranila. Ale nezacházejme do konspirací. Kdyby někdo poznal budovu na červeně zbarveném obrázku, může dát nějaké informace o ní do komentářů.

Na závěr je třeba zmínit, že článek je pouze informační a jeho cílem není tuto záhdau potvrdit, ani vyvrátit. Snažím se přiložit co nejvíce faktů, které nahrávají odpůrcům, ale i příznivcům této teorie. Ale úsudek si musí udělat každý sám - čemu chce věřit a čemu ne. 

Chce nám NASA něco zatajit? Jde jen o velmi dobře promyšlenou fikci, nebo se jedná o událost, která se skutečně stala? Je mimozemská loď pouze divně tvarovaný měsíční terén, nebo jde o reálný stroj? Chce někdo skeptickými záběry všechno zahrabat pod koberec a zesměšnit?