Uprchlická vlna je zbraní Islámského státu

03.10.2015 07:55

 

Za migrační vlnu do Evropy mohou podle amerického bezpečnostního analytika Davida L. Aarona radikálové z Islámského státu. Destabilizují tak evropskou politiku. „Migranty vlastně využívají jako politickou zbraň,“ řekl Aaron v rozhovoru pro iDNES.cz.

 

V čem je podle vás největší hrozba Islámského státu?
Islámský stát má podobně jako fašismus či komunismus ambici dobýt svět, nehledě na to, jak absurdně to zní. Pouští se do genocidy a užívá chemické zbraně. Je bezprostřední hrozbou pro své sousedy i pro Evropu a USA.

 

Proč nezasáhl Západ dřív?
Nemyslím si, že to trvalo nějak dlouho. Nebyl moc důvod to řešit až do minulého roku. Spojené státy se navíc soustředily a stále soustředí na stažení vojáků z Iráku. Neřešili jsme, co se dělo jinde. Naším hlavním zájmem bylo přimět iráckou vládu, aby se lépe chovala k obyvatelům sunnitského vyznání. To se nám však nepovedlo. Tím tam nastala situace, které mohl Islámský stát zneužít.

 

Jak by se proti Islámskému státu mělo podle Vás zakročit?
Musíme se na Blízkém východě více zapojit, abychom je vojensky zničili. Nejprve je však potřeba ukončit občanskou válku v Sýrii. Nová vláda by pak podle mě k poražení Islámského státu snadno získala mezinárodní podporu, a to i vojenskou. Asada nyní nikdo nepodpoří snad s výjimkou Ruska nebo Íránu.

 

Myslíte tedy, že jediným řešením je vojenská akce?
My ji doporučujeme. S Islámským státem nejde vyjednávat. Nemyslím si, že politické řešení je možné. Klíčem je politicky je izolovat, vytvořit vládu v Sýrii s mezinárodní podporou a spojenci už se pak mohou s Islámským státem efektivně vypořádat.

 

Dovedete si představit širší regionální koalici?
Ostatní sunnitské země musí vystoupit a intervenovat také. Už nyní můžeme vidět, že třeba Egypt se chtěl spojit se Saúdskou Arábií a Jemenem, ale nic není jisté. Mám také pocit, že Egypt je příliš slabý na to, aby něco podnikl.

 

Evropu teď trápí především migrantská krize. Je podle Vás souvislost mezi masivním přílivem uprchlíků do Evropy a akcemi Islámského státu?
Islámský stát je to, co migrantskou krizi vůbec vyvolalo. Jistě, jde říct, že původně to byla občanská válka v Sýrii. Migrantská krize ale nepřišla o dva, tři, čtyři roky dříve, a to už tam občanská válka zuřila. Přišla, až když nad regionem převzal kontrolu Islámský stát. Uprchlickou krizi musíme spojovat s Islámským státem, protože tomu také masivní migrace hraje do karet.

 

Jak?
Jejich propaganda může tvrdit: „Podívejte, jak se v Evropě chovají k muslimům.“ Oni migranty, tedy lidi v hrozné situaci, vlastně využívají jako politickou zbraň.

 

Nemyslíte, že s uprchlíky posílají do Evropy své bojovníky?
Já jsem žádné důkazy, že se něco takového děje, nenašel. Může se to stát, ale zatím o tom nevím. Oni chtějí Evropě způsobit nepříjemnosti a už nyní je Evropská unie kvůli migrantům ve stresu - neví jak s nimi naložit, co má dělat. To Islámský stát miluje.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz