(2011) Mezinárodní reakce na změny klimatu

18.08.2013 08:29
Pondělí 10. října 2011, 12.00–13.30, Goethe-Institut
Ve spolupráci s Velvyslanectvím Brazílie, Velvyslanectvím Dánska, Velvyslanectvím Mexika, Velvyslanectvím Jihoafrické republiky a Informačním centrem OSN v Praze
 
Moderátor:
Jan Dusík, náměstek regionálního ředitele pro Evropu, Program OSN pro životní prostředí, Švýcarsko/Česká republika
 
Panelová diskuse:
Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí, Česká republika
Bedřich Moldan, ředitel, Centrum pro otázky životního prostředí, Univerzita Karlova, Česká republika
José Luis Bernal, velvyslanec v České republice, Mexiko
Aspasia Camargo, státní zastupitel, Brazílie
Karsten Duer, ředitel pro standardizaci, Velux Group, Dánsko
Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace, Plzeňský Prazdroj, Česká republika
 
 
Účastníci panelu se věnovali přístupu mezinárodního společenství ke klimatickým změnám i konkrétním krokům v jednotlivých státech. Jan Dusík v souvislosti s časem zahájení panelu zavzpomínal na konferenci v Kodani, kde hodiny standardně ukazovaly za pět minut dvanáct.
 
José Luis Bernal jako mexický hostitel konference v Cancúnu pohovořil o jejích výsledcích, které v jeho očích přinesly více praktických posunů ke spolupráci než ostře sledovaná kodaňská konference. Vyzdvihl hlavní principy jednání o klimatu, například že klimatické vyjednávání je proces, musí být transparentní a že jsou v něm zapojeny světové velmoci, jejichž dohoda je zásadní.
 
Martin Bursík se následně věnoval investicím do zelené ekonomiky a situaci v České republice. Upozornil, že během ekonomické krize sektor zelené ekonomiky vzrostl o 30% a v letech 2009–2010 do ní bylo ve světě investováno 112 miliard dolarů, přičemž největším investorem byla Čína, následovaná Německem a USA. Zároveň se kriticky vyjádřil k české vládě, jejíž masivní investice do uhlí dosahují nejnižší návratnosti v Evropě. Varoval, že návrh zákona, který se nyní český parlament chystá schválit, by zničil malé výrobce obnovitelných energií a hrál do karet velkým společnostem. Panelisté se shodli, že musí dojít ke změně v myšlení o klimatické změně a je nutné vybudovat důvěru. K nadcházející „RIO+20“ konferenci, která se bude konat příští rok v Riu de Janeiro, vzhlížejí s optimismem.