Asgardi

08.08.2015 00:09

Asgardi jsou fiktivní, vysoce vyspělou mimozemskou rasou ze sci-fi světa Hvězdné brány. Objevili se jak v seriálu Hvězdná brána, tak v seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Byli členy Aliance čtyř velkých ras. Původně pocházejí z galaxie Ida, kde obývali planety Halla, Othalla a naposledy planetu Orilla. V průběhu jejich technologického vývoje vnesli svůj vliv i do naší galaxie. V minulosti často navštěvovali Zemi. Stali se spojenci Antiků a vystavěli zde své základny (například Adara II.). Několik jejich mezigalaktických lodí odletělo společně s Antiky i do galaxie Pegasus, kde osídlili planetu s toxickou atmosférou. Na Zemi jsou Asgardi známí jako severští bohové Ásové.

 

Asgardi pocházejí z galaxie Ida. V době, kdy se stali členy Aliance čtyř velkých ras, byla asgardská fyziologie podobná té lidské. Jelikož si chtěli zachovat nesmrtelnost vyvinuli vyspělý, ale ne zcela dokonalý klonovací systém. Po několika tisících letech jejich těla klonováním „zdegenerovala“ do stavu jak je známe a jejich omezení se zvyšovala. Asgardi zjistili, že jsou blízko vyhynutí, a tak se pokoušeli klonovací systém zdokonalit (včetně pokusů na lidech). Protože neustále vedli války nejprve s Goa'uldy, poté s Replikátory, nepodařilo se jim vyvinout technologii, která by jejich druh zachránila. Po příchodu Oriů do naší galaxie, Asgardi usoudili, že se již nebudou schopni bránit, proto stáhli všechny své druhy na planetu Orilla, předali všechny technologie a vědomosti planetě Zemi, a poté sebe i svůj nový svět zničili. Od té doby byli Asgardi pokládáni za vyhynulé.

Na Atlantidu v galaxii Pegasus však zaútočilo cizí plavidlo, které se později ukázalo být Asgardské. Daniel Jackson se dozvěděl, že před tisíci lety opustilo Mléčnou dráhu spolu s Antiky i několik Asgardských lodí, jejichž posádky v Pegasu chtěli v klidu hledal metodu jak zastavit degeneraci své fyziologie. Poté co Antikové prohráli válku s Wraithy však byli nuceni uchýlit se na planetu s toxickou atmosférou, kde přežili jen díky speciálním oblekům, které je chránily. Asgardi žijící na této planetě našli způsob jak zastavit degeneraci své fyziologie, trápil je však jiný problém. Jejich počet se rozrostl a jejich planeta již nebyla schopna je uživit. Protože se obávali Wraithů, podařilo se jim z Atlantidy ukořistit komponent přístroje Attero, který vyvinul Antik jménem Janus. Tato technologie byla schopna destabilizovat wraithské hyperprostorové okno a roztrhat jejich lodě na kusy. Měla však vedlejší účinek, a to destrukci aktivních hvězdných bran v celé galaxii. Proto musel být přístroj zničen.
 

Asgardi vzhledem připomínají v Americe často zobrazované šedé vyzáblé mimozemšťany s velkýma očima. Asgardové již nejsou schopni klasické reprodukce. Aby se mohli rozmnožovat, musí využívat klonovací technologii. Jejich technologie umožňuje přemístit do klonovaných těl asgardské vědomí. Na konci seriálu Hvězdná brána se shromáždí na planetě Orilla, kde spáchají hromadnou sebevraždu.

 

Nejvyšším řídícím orgánem Asgardů je Nejvyšší rada Asgardů, představená v epizodě Rudé nebe. Ta má nejméně sedm členů. Asgardi se maskují před primitivními národy pod jejich ochranou pomocí holografické projekce jako severští bohové. Asgardi umístili na planety těchto národů zkoušky, podobné jako v Síni Thórovy moci na Cimmerii, aby mohli rozhodnout, kdy jsou tyto národy dosti vyspělé na to, aby jim Asgardi odhalili jejich skutečnou formu.