Bhútán – země blízko nebe

07.03.2015 18:04

Výstavy Náprstkova muzea

 

13.3.2015-14.6.2015

Do krásného Bhútánu není snadné se dostat. Využijte příležitost a poznejte ho s námi na nové výstavě

Prostor: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské nám. 1, Praha 1

 

Výstava návštěvníkům představí jednu z méně známých zemí pod Himálajemi – Bhútán, který u nás znají hlavně horolezci a cestovatelé.

fotografie vzoru látky
Detail vzoru z pokrývky trůnu - Konec 19. Století.
Royal Textile Academy, Thimphu, Bhútán

Kromě nádherných přírodních scenérií je pro Bhútán charakteristická také tradiční textilní výroba, která představuje pro mnohé obyvatele velmi důležitou součást jejich kulturního dědictví.

Výstava návštěvníky seznámí s jednou z nejvýraznějších dominant Bhútánu, kterou je tradiční tkalcovské řemeslo. Textil v Bhútánu odjakživa symbolizoval bohatství rodiny a společenské postavení. Důležitost textilií podtrhuje i fakt, že darování oděvu hraje významnou roli ve složité bhútánské etiketě. Bhútánské textilie vynikají nádhernými vzory, které vznikají složitou technikou. Přímo ve výstavě mohli návštěvníci od 13. do 20. března 2015 pozorovat bhútánskou tkadlenu Kumbu Lhamo při práci.

Tkaní bylo vždy doménou žen, včetně těch z aristokratických rodin, a v této tradici pokračují členky královské rodiny i v současnosti. Její výsost Ashi Sangay Choden Wangchuck, královna-matka, je dokonce patronkou Královské textilní akademie, která jedinečné předměty pro výstavu zapůjčila. K vidění však bude také část bhútánských předmětů z rozsáhlé sbírky Náprstkova muzea.Z exponátů na výstavě vyniká například bavlněný ženský šál s hedvábnou výšivkou Osmi buddhistických šťastných symbolů nebo pokrývka trůnu z konce 19. století. Výstavní prostor navíc oživují fotografie Zdeňka a Michala Thomových.

Také nádvoří Náprstkova muzea se ponese v bhútánské atmosféře a návštěvníci zde mohou obdivovat model bhútánské buddhistické stavby čhörtenu s modlicími mlýnky a výstavu velkoformátových fotografií, které poskytl partner výstavy CK LIVINGSTONE.


Soutěž o nejzajímavějšího draka

Zapojte se do naší soutěže, vytvořte libovolnou výtvarnou technikou dílo s motivem draka dle své fantazie a vyhrajte zajímavé ceny.

>> Více informací a pravidla soutěže


Nenechte si ujít bohatý doprovodný program!

Tkaní s bhútánskou tkadlenou, cestovatelské přednášky i životní příběhy pilotů bhútánských aerolinek
Národní muzeum připravilo v průběhu konání výstavy pro všechny malé i velké návštěvníky bohatý doprovodný program. Čekají je tkalcovské workshopy, cestovatelské a odborné přednášky, výtvarné dílny a lektorované programy. Pro dětské návštěvníky budou u vstupu do výstavy připraveny pracovní listy a trojrozměrné skládačky bhútánských „hradů“ dzong.

>> Doprovodné programy k výstavě

>> Kreativní dílny pro rodiny s dětmi

 Pro školy:


Podívejte se na videa z výstavy na portálu Muzeum 3000: