Chůze - nejlevnější léčba

23.06.2013 14:30

Chůze je pro naše tělo nejpřirozenější pohyb, pomůže i těm, kteří z jakéhokoliv důvodu vzdali veškeré sportovní aktivity. V dnešní přetechnizované době, která se nám snaží co nejvíce zpohodlnit život, se často stává, že se staneme pohodlnými až moc. Když se nám do něčeho nechce, tak hledáme nejrůznější výmluvy, proč to zrovna nejde (počasí, špatný den, únava,...). Navykli jsme si používat berličky, které nám krátkodobě spraví náladu a povzbudí nás (sladké jídlo a nápoje, alkohol,...). Přitom pohyb nám toho přináší mnohem víc, včetně zlepšení vlastní sebereflexe.
Cítíme se vyčerpaně, nabalují se na nás zdravotní komplikace a v noci pro jistotu moc nespíme. Ze všech stran na nás blikají poutače a monitory, apeluje se na nás, abychom byli štíhlí, stále mladí, abychom toho stihli co nejvíce, abychom byli šťastní a spokojení. Realita ovšem bývá jiná. Touha po naplněném životě většinou končí v přeplněné tramvaji, kde by se atmosféra dala krájet. A přitom ke změně stačí pár kroků. Zkuste jednou místo popojíždění v hromadné dopravě jít pár zastávek pěšky. Pro začátek stačí i jedna nebo dvě.
Zařazení pravidelné chůze do běžného života je nejlepším řešením pro všechny, kteří se rozhodli se sebou něco dělat. Rozhodně platí, že je třeba začít pozvolna, tělo si musí zvyknout a dostat se do kondice. Rychlost chůze a výběr terénu závisí na vaší momentální zdatnosti. Ze začátku je lepší vybírat si méně náročné trasy (procházka parkem). Pokud potřebujete motivaci, která vás bude bavit, tak si můžete pořídit krokoměr, který bude počítat kroky, které za den ujdete. Říká se, že člověk by měl denně ujít alespoň deset tisíc kroků (cca 7 kilometrů), zjistěte kolik ujdete vy.

 

Zdravotní přínos pravidelné chůze (cca hodina denně)

  • velmi pozitivní vliv na psychiku – vyčištění hlavy, eliminace stresu a pocitů úzkosti (závisí i na prostředí, ve kterém chodíte)
  • zlepšení celkové tělesné kondice
  • pozitivní vliv na cévy a srdce
  • prevence mnoha onemocnění (diabetes, obezita, osteoporóza,...)
  • ideální pohybová aktivita i pro lidi s nadváhou (při intenzivní pomalé chůzi spalujete více tělesného tuku)
  • odstraňuje společenskou izolaci – na procházku můžete přizvat i své přátele