Energetická krize dnes a zítra

03.10.2021 20:37

Evropské státy čelí energetické krizi, které se nevyhnula ani Skandinávii. Ceny energií vyskočily v září meziročně na pětinásobek. Největším problémem jsou nenaplněné kapacity vodních nádrží, které poznamenají i export.

Energetickým problémům se nevyhnou ani severské země. Tamní zásoby vody jsou letos výrazně nižší a omezují tak nejdůležitější zdroj elektřiny v regionu. Skandinávie zároveň řeší strmý růst cen energií, které vyšplhaly až na pětinásobek v porovnání s loňským rokem, informovala o tom agentura Bloomberg.

Například Švédsko se teď spoléhá především na 52 let starou elektrárnu na fosilní paliva. Švédská energetická společnost Vattenfall se zase snaží přesvědčit průmyslové uživatele, aby před zimou co nejvíce šetřili energiemi.

„S novými kabely, které přivádí energie do Německa či Velké Británie, vstupují do severského systému velké cenové rozdíly, které už Evropa zaznamenala,“ uvedl pro Bloomberg Mats Persson, vedoucí obchodu finské energetické společnosti Fortum Oyj.

Podle něj způsobují nízké hladiny severských vodních nádrží a nedostatek zemního plynu v Evropě energetickou bouři. Situaci podle něj nepřispívají ani zvyšující se ceny uhlí.