Létající objekty v okolí Bajkalu

15.06.2014 10:08

Neidentifikovatelné létající objekty se tu a tam objeví také nad známým jezerem Bajkal. Jak se navíc zdá, k záhadným úkazům dochází také v hlubinách pod jeho hladinou. Zajímají se snad o rozlehlou sibiřskou vodní nádrž cizí vesmírné inteligence? Ruský skvost přírody si z oběžné dráhy kolem Země se zájmem neprohlížejí pouze astronauté z naší planety. Nejhlubší sladkovodní jezero na světě o ploše úctyhodných 31 500 kilometrů čtverečních, nejspíš také přitahuje pozornost mimozemských inteligencí.

Svědkem nevšedního úkazu se v srpnu roku 1989 stala skupinka studentů z hlavního města Burjatské republiky Ulan-Ude, kteří vyrazili k jezeru na výlet. Z břehu nedaleko osady Bajkalský příboj pozorovali v dálce trojúhelníkový objekt, jenž ze všeho nejvíce připomínal pestrou plachtu. Ta postupně změnila tvar na čtverec, zakulatila se a nakonec se protáhla do elipsy, přičemž neustále střídala barvy. Bylo jasné, že nejde o běžnou loď. Těleso zmizelo před zraky užaslých pozorovatelů asi po deseti minutách a mladí lidé shodně vypověděli, že se ponořilo.
O pouhý měsíc později se nad letištěm zmíněné metropole vzdálené od Bajkalu osmdesát kilometrů, objevil ve výšce zhruba 600 metrů stříbrný válec. Kvůli UFO muselo být odloženo několik pravidelných linek a nad městem kroužila dvě letadla čekající na povolení k přistání. Přestože neidentifikovatelný objekt sledovaly ze země i ze vzduchu desítky lidí, nikdo z nich v nastalém zmatku nestihl tajemný válec vyfotografovat. Nepodařilo se určit ani jeho přibližnou velikost a podle dispečerů letového provozu těleso nebylo vůbec vidět na obrazovkách radarů.


Zážitek rybářů
K dalším dvěma záhadným událostem došlo ve druhé polovině devadesátých let. V dubnu 1996 V. Zykov a jeho bratr, obyvatelé malé osady Gorjačinsk, ležící na severovýchodě Bajkalu, chytali ryby. Seděli zhruba dvě stě metrů od břehu u velkého otvoru v ledu, který pravidelně pokrývá jezero od ledna do května. Nejdříve muži pocítili slabé zachvění ledu. O chvíli později je vyděsilo silné zadunění doprovázené větším otřesem. V dálce směrem do středu jezera vystřelila na povrch mohutná fontána vody nebo páry. Mezi odlétávajícími kusy ledu a sněhu rozeznali nejasné těleso, které rychle zmizelo na obloze. Podle Zykova mělo elipsovitý tvar a bylo tmavé. S tím ovšem nesouhlasil jeho bratr, který naopak viděl stříbrnou kouli.
Také S. Potapov z městečka Barguzin, které je od Bajkalu vzdálené přibližně čtyřicet kilometrů, spatřil v září roku 1998 tajemný neidentifikovatelný létající objekt. Odpočíval tehdy po sklizni brambor na valníku zapřaženém do jedoucího traktoru a jen tak sledoval oblohu. Všiml si vysoko letícího ptáka, který brzy zmizel v mracích. Zpočátku se domníval, že se muselo jednat o nějakého dravce. Pak si ale uvědomil jeho poněkud neobvyklý tvar připomínající trojúhelník. Podle Potapova nešlo ani o žádný běžně známý typ civilního nebo vojenského letadla.


Tajemné hlubiny Bajkalu
S neobvyklými událostmi se však lidé na jezeře Bajkal setkávali již v sedmdesátých letech, přesněji řečeno pod jeho hladinou. V roce 1977 prováděla dvojice sovětských vědců M. Alexandrov a G. Selivěrstov hloubkový průzkum. Při jednom z ponorů vypnuli v hloubce 1200 metrů světlomety, protože chtěli změřit jak hluboko pronikají sluneční paprsky. Když však reflektory potemněly, světlo nezhaslo - jako kdyby na kabinu něco svítilo shora. Tajemná záře prý zmizela až po několika minutách. Odkud se ale vzala, to nikdo neví. A stejně je tomu také v případech uvedených pozorování záhadných létajících neidentifikovatelných objektů a těles.