Po 10.000 letech začal v Antarktidě růst trávník

14.05.2011 17:26

Globální oteplování se stále zrychluje. V prostoru kolem pólů je trend zvyšování průměrných teplot nejzřetelnější. V Antarktidě dokonce díky nejvyšším teplotám za posledních 10.000 let začala růst tráva.

Vědci potvrdili, že v rozsáhlých oblastech, kde se ještě nedávno rozpínal pevný ledový příkrov, se nyní formuje trávník. Doposud se v malé části Antarktidy vyskytovaly pouze ojedinělé trsy trav, které s obtížemi přežívaly letní období. Situace se ale změnila. V současnosti už trávy přečkávají zimu bez úhony a to na poměrné velkých plochách. V letních měsících se pak rozšiřují a pronikají stále hlouběji do vnitrozemí. Mnozí z odborníků to považují za jasný důkaz klimatických změn a za neklamnou předzvěst ještě rozsáhlejšího tání ledovců. Roztát by nakonec mohla celá polární ledová pokrývka, která se podle geologů utvářela přinejmenším 20 miliónů let.

Jak dokládají měření uskutečněná v posledních třech desetiletích, Antarktický poloostrov vystupující na sever směrem k Hornovu mysu a okolní ostrovy patří mezi nejrychleji se oteplující místa na Zemi. Průměrné teploty se zde oproti roku 1974 zvýšily o 5 stupňů. Proces tání ohromných mas ledu tak nabývá na rychlosti.

Fosilní záznamy dokazují, že Antarktida se kdysi těšila mírnému klimatu a byla porostlá hustou vegetací.