Poučení po Armádu České republiky

28.12.2022 20:15

Mikulecký se domnívá, že bychom se měli z války poučit. „Armáda musí být vyvážená, musí to být orchestr, který spolu dokáže hrát. Nemůžeme mít armádu postavenou jen na jedné, byť elitní jednotce,“ myslí si analytik.

„Je sice skvělé, že si jeden generál splnil svůj chlapecký sen a dnes máme výsadkový pluk. Ale jak dopadnou špičkoví výsadkáři, a ti naši jsou špičkoví, bez podpory dalších částí armády, nám názorně předvedli Britové u Arnhemu v roce 1944,“ dodal.

Upozornil, že některé jednotky jsou nedoceněné. „Například opraváři v Klatovech, ženisti v Bechyni, logistici v Pardubicích nebo chemici v Liberci, na které zapomínáme. Přestože zrovna chemici jsou jedním z významných prvků, kterým přispíváme ke kolektivní ochraně v rámci NATO,“ poukázal Mikulecký na české vojenské jednotky.

Jedno ze slabých míst dnešní AČR je podle Mikuleckého dělostřelectvo. To bylo dlouho příslovečnou popelkou, neprávem naprosto na okraji zájmu.

Volba děl Caesar vycházela z požadavků na způsob operačního nasazení a mají jednoznačně své místo u 4. brigády rychlého nasazení.

U 7. „těžké“ brigády, která má a bude mít tanky a bojová vozidla pěchoty na pásech, by měla mít také své dělostřelectvo na pásech, aby mohlo její jednotky doprovázet za všech podmínek.

Švamberk upozornil na nutnost mít značný objem munice, která se ve velkém spotřebovává, i velké množství vojenské techniky.

„Jak nám opět ukazuje současná válka, je tu potřeba mít i dostatek celé řady náhradních dílů, a to i takových celků, jako jsou dělostřelecké hlavně,“ uvedl Mikulecký a upozornil, že při velké intenzitě palby se rychle opotřebovávají a jejich střelba je mimo jiné také méně přesná.

„Je to otázka těžkého průmyslu, který je potřeba v Evropě zachovat, nebo spíš po stupidních krocích politiků v minulosti znovu obnovit,“ doplnil.

Stěžuje si také, že byla snaha průmysl přenášet do třetích zemí, i když jde o strategické položky. Švamberk upozornil, že se přitom objevily už problémy za pandemie, když se ukázalo jako špatné přenést výrobu léčiv do Indie a Číny.

K obtížné situaci obranného průmyslu Mikulecký uvedl: „To je důsledek naprosto mimoňské evropské politiky, politici vymysleli taxonomii, pravidla, že z banky zásadně omezí nebo ztíží úvěrování výroby zbraní v EU, neboť je nepotřebujeme, protože žádná válka nebude. Navíc nejsou dost kytičkové a duhové a my se v Evropě upneme na ‚čistou‘ ekonomiku služeb.“

Na druhou stranu, je celá řada míst, které má Armáda Česká republiky na vysoké úrovni. Na prvním místě to jsou lidé, profesionálové a profesionálky. Pokud jde o techniku, tak jde o stíhací letectvo, lehké transportní letectvo, speciální síly. A díky akvizicím se blýská na lepší časy i jinde.

Někde máme podle Mikuleckého i náskok, například ve vesmírné doméně a cyber security, to jsou témata, o kterých se moc nemluví, protože spadají pod Vojenské zpravodajství, ale zrovna zde máme náskok i před celou řadou „starých členských zemí“.