Pozitivní účinky tmy

14.12.2013 14:33

Tma je pro nás velkou neznámou, mnozí z nás se jí bojí, pro jiné je nudná či zcela nemyslitelná. Ponořit se do tmy totiž znamená být sám se sebou, naslouchat svému tělu a mysli. Znamená to odpojit se od sociálních sítí, telefonů, od práce, narušit stereotyp a věnovat čas tomu, na koho tak často zapomínáme. Snažíme se přehlušit vlastní myšlenky a pocity, takže naším věčným přítelem bývá rádio, televize, internet a přehrávač. Nechceme se slyšet, a tak tento koloběh často končí nemocí, protože na odpočinek nemáme čas. Tělo nám sice dává varovné signály už dlouho dopředu (únava, bolest), ale my ho umlčíme a pustíme si hudbu ještě hlasitěji.
Jediná možnost, jak se vymanit ze stále opakujících se vzorců, je změna, která nás přesměruje na jinou kolej. Jenže jaká by ta změna měla být? Přijít na příčiny svých problémů, najít rovnováhu a klid není snadné, ale pomoci nám může právě tma. Ne každý z nás má vhodné podmínky či odhodlání k tomu, aby se zavřel na několik dní do tmy ve svém vlastním bytě a rozjímal o svém životě. Pro zkušenosti nemusíte jezdit až za tibetskými mnichy (tráví ve tmě až 7 týdnů v kuse), ale můžete zkusit třeba pobyt v beskydské vile, kde nabízí terapii tmou pod odborným dohledem. Každý den za vámi přijde člověk, který vám donese jídlo a v případě zájmu si s vámi promluví. V domku máte k dispozici cvičební stroje i světlo, které můžete v nutných případech rozsvítit (např.: při silné úzkosti). Máte možnost terapii kdykoliv ukončit nebo si ji prodloužit.
Terapie tmou je velmi prospěšná pro naše tělo i psychiku. Je to pro nás doslova „blackout“ (zatemnění, výpadek proudu), kterého se trochu obáváme, ale nutně ho potřebujeme. Nedokážeme se sami vypnout, zastavit se a jen se rozhlížet. Pořád potřebujeme něco dělat, něčím se zabavovat. Jenže i výkonný stroj se časem může přehřát. Tma je jako návrat ke kořenům, k základnímu vnímání, se kterým jsme se narodili, ale snažíme se ho ignorovat. Tma je výbornou prevencí před syndromem vyhoření, únavovým syndromem a před širokým spektrem civilizačních chorob. Pokud zařadíte pravidelný přísun tmy i do svého života, může se stát, že se časem obejdete i bez léků.

  • zvýšená tvorba melatoninu
  • lepší odolnost vůči stresu
  • srovnání si myšlenek, priorit
  • zbystření smyslů (hmat, sluch, zrak)
  • zlepšení zdravotního stavu