Vědci modelují klimatickou apokalypsu

04.05.2014 17:10

Mimořádný ohlas, který mezi laiky i odborníky vyvolala hororová vize klimatické katastrofy ve filmu Den poté, chtějí britští klimatologové využít k reálné předpovědi možného vývoje. V celosvětovém měřítku včera odstartovali unikátní projekt modelování vývoje globálních klimatických změn.

"Extrémní scénář udělá velký film, ale pro praktickou potřebu musíme vědět, jestli jsou takové vize uskutečnitelné," řekl iniciátor projektu Mat Collins z britského meteorologického ústavu Met Office.

Na internetové adrese climateprediction.net mají zájemci k dispozici modelační program, který si mohou spustit na svých počítačích a vytvořit tak data potřebná pro sestavení globálního modelu.

"Už loni v září podobným způsobem získali údaje pro nejúplnější světovou předpověď klimatu pro 21. století na základě pravděpodobných dat," připomněl Met Office. Do projektu se tehdy zapojilo 49 tisíc účastníků ze 130 zemí. Za právě odstartovaným projektem stojí několik britských univerzit. Organizátoři předpokládají, že tentokrát bude zájem ještě vyšší.

"Nepokoušíme se předpovědět zastavení oceánské termocirkulace," vysvětlil šéf projektu Nick Faull z Oxfordu. "Ptáme se - jestliže se tak stane, jaké důsledky to přinese pro zesilující skleníkový efekt a zda to bude skutečně znamenat totální ochlazení. Jaké změny se promítnou do atmosféry a oceánů?" Modelační aplikace poběží na pozadí v domácích počítačích několik týdnů, aniž by ovlivnila činnost běžných programů. Interaktivním postupem budou účastníci do programu dodávat místní údaje a na konci projektu je odešlou do centrály.

"Neexistuje jiný způsob, jak zvládnout tak gigantický výzkumný projekt," vysvětlil počítačový šéf projektu Carl Christensen. "To by nedokázal ani ten největší superpočítač."

Převzato z: EcoMonitor (23.06.2004, Vědci modelují klimatickou apokalypsu)