virus šokuje vědce - netuší, jak infikuje hostitelské buňky

24.10.2019 00:04

 

Normálně se viry množí tak, že se pomocí drobných hrotů na svém povrchu „napíchnou“ na hostitelskou buňku, infikují ji a přinutí ji k produkci nových virů. Organismus, který objevili japonští vědci při zkoumání výkalů prasat, však podle deníku The Daily Mail žádné hroty k napojení na cizí buňky nemá. Znalci teď hádají, jak vlastně přežívá a množí se.

„Možná stojíme před zcela novým systémem evoluce virů,“ komentoval objev profesor Tecuja Mizutani z Tokijské univerzity pro zemědělství a technologii, který výzkum vedl. „Rekombinantní virus, který jsme našli v rámci této studie, neobsahuje strukturní proteiny. To znamená, že nemůže vytvořit virovou částici,“ dodal podle serveru MSN.

Virus je drobný vnitrobuněčný cizopasník, který obsahuje genetický materiál, tedy řetězce DNA a RNA. Tento materiál je obklopen obalem z bílkovin. Aby virus „ožil“ a začal působit, musí se napojit na hostitelskou buňku. Ten objevený Japonci patří mezi enteroviry skupiny G. Tyto viry způsobují řadu nemocí a zdravotních poruch, od vyrážek u malých dětí až po nachlazení, encefalitidu či průjem.

Nový japonský objev označený jako 2 EV-G má však na rozdíl od dalších virů ve skupině G hladký povrch, takže není jasné, jak se takové mechanismy mohou napojit na hostitelskou buňku. Mizutani a jeho kolegové se domnívají, že ke svému fungování potřebuje ještě nějaký virus-pomocníka. Toho se však zatím nepodařilo objevit.

„Naše další práce se zaměří na vyřešení tohoto tajemství evoluce virů,“ řekl japonský profesor. On a jeho kolegové se dohadují, že „pomocníkem“ by mohly být viry EV-G patřící k typu 1, který plášť s hroty mají. O objevu informoval časopis Infection, Genetics and Evolution.