1967 Šestidenní válka

23.10.2023 18:34

Naděje na další desetiletí relativního klidu byly rozmetány spolu s eskalací výpadů arabských teroristů přes egyptské a jordánské hranice, neustálým bombardováním zemědělských usedlostí v severní Galileji syrským dělostřelectvem a masivním vojenským zbrojením sousedními arabskými státy. Když Egypt opětovně přesunul velký počet jednotek do Sinajské pouště (květen 1967) a nařídil mírovým silám OSN (nasazeny od roku 1957), aby opustili oblast, znovu uzavřel Tiranskou úžinu a vstoupil do vojenské aliance s Jordánskem, Izrael se ocitl v sevření nepřítelských arabských armád na všech frontách.

Jak se jeho sousedé připravovali na zničení židovského státu, Izrael se odvolal na své přirozené právo na sebeobranu a zahájil preventivní útok (5. června 1967) proti Egyptu na jihu, kterému následoval protiútok proti Jordánsku na východě a rozprášení syrských sil zakopaných na Golanských výšinách na severu.

Na konci šestidenních bojů byly staré hranice příměří nahrazeny novými, kdy Judea, Samaří, Gaza, Sinajský poloostrov a Golanské výšiny připadly Izraeli. Díky tomu byly vesnice na severu osvobozeny od neustálého, 19 let trvajícího ostřelování sysrkým dělostřelectvem; izraelské a do Izraele mířící lodě měly zajištěn průjezd Tiranskou úžinou ; a Jeruzalém, který byl rozdělen od roku 1949 mezi Jordánsko a Izrael, byl znovu sjednocen pod izraelskou suverenitou.