2010 - Zemětřesení na Haiti

09.05.2014 13:13

Zemětřesení na Haiti 2010 bylo katastrofické zemětřesení o síle 7,0 Mw s epicentrem přibližně 15 km od Port-au-Prince na Haiti. Zemětřesení proběhlo v 16:53:09 místního času (21:53:09 UTC) v úterý 12. ledna 2010. Hypocentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce asi 13 km. United States Geological Survey zaznamenala sérii dotřesů, dvanáct z nich o síle 5,0 až 5,9 Mw.

Většina památek v Port-au-Prince byla při zemětřesení významně poškozena nebo zničena, včetně Prezidentského paláce, budovy Národního shromáždění, katedrály Notre-Dame a minimálně jedné nemocnice. Organizace spojených národů oznámila, že ústředí stabilizační mise Organizace spojených národů na Haiti, umístěné v hlavním městě, bylo zničeno a velké množství jejích pracovníků je pohřešováno (včetně velitele mise a jeho rodiny). Došlo také ke zřícení hotelu Montana, který je vyhledávaným útočištěm zahraničních turistů. Podle zpráv je zde zavaleno troskami až na 200 hostů.

Haiti je chudá země, 149. v indexu lidského rozvoje ze 182 zemí. Panují obavy o funkčnost záchranného systému, zvláště v době rozsáhlé katastrofy, a země je považována Organizací pro výživu a zemědělství za „ekonomicky zranitelnou“. Mezinárodní pomoc komplikuje špatně fungující infrastruktura, země je po zemětřesení téměř v izolaci. Přístavní molo je poničené, cesty neprůjezdné, letiště nefunkční. Místní úřady navíc nejsou schopny koordinovat záchranné práce. Na rozdíl od podobných katastrof v minulých letech (např. tsunami v prosinci 2004) bylo zemětřesením na Haiti zasaženo centrum státu, i vláda musela zasedat improvizovaně na plastových židlích pod mangovníkem na policejní stanici.

Prezident Spojených států amerických Barack Obama přislíbil ve svém projevu rychlou pomoc. Spojené státy americké by s Haiti měly být propojeny leteckým mostem tvořeným letouny C-130. K ostrovu by měla být stažena i letadlová loď USS Carl Vinson. Zároveň by měli být do oblasti vysláni američtí lékaři. Pomoc poskytla Haiti již také například Kuba. Veřejné sbírky také vyhlásily organizace po celém světě. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že OSN okamžitě uvolnila ze svých krizových fondů 10 milionů dolarů na okamžitou pomoc.

Zemětřesení nastalo ve vnitrozemí, 12. ledna 2010, přibližně 15 kilometrů západo-severozápadně od Port-au-Prince v hloubce 13 km v 16:53 UTC-5 ve zlomovém systému Enriquillo-Plaintain Garden. Silné otřesy s intenzitou VII - IX na Modifikované Mercalliho škále (MM) byly zaznamenány v Port-au-Prince a jeho předměstích. Otřesy byly citelné také na Kubě (MM III v Guantánamu), Jamajce (MM II v Kingstonu), ve Venezuele (MM II v Caracasu) a sousední zemi Dominikánské republice (MM III v Santo Domingu.

Zemětřesení vzniklo v blízkosti severní hranice oblasti, kde se Karibská tektonická deska posunuje na východ přibližně o 20 mm za rok na Severoamerickou desku.

United States Geological Survey zaznamenala šest dotřesů ve dvou hodinách po hlavnímu zemětřesení o síle 4,5 Mw. Během prvních devíti hodin bylo zaznamenáno celkově 26 dotřesů o síle 4,2 Mw a silnějších, z toho dvanáct z nich bylo silnějších než 5.0 Mw.

Podle síly a polohy zemětřesení mohly být podle člena USGS zasaženy asi tři miliony lidí.

Pacific Tsunami Warning Center vydalo po zemětřesení varování před tsunami, které ale bylo zrušeno krátce poté.

 

Následky

Poničený Prezidentský palácBudova ministerstva financí, ministerstva veřejných prací, ministerstva komunikací a kultury, Justiční palác, Vyšší učitelský ústav, Národní škola administrativy, Karibská regionální kancelář Agence universitaire de la Francophonie (AUF), Parlament a katedrála v Port-au-Prince byly různě poničeny. Prezidentský palác byl vážně poškozen. Telekomunikace byly také vážně narušeny. Haiťanský diplomat řekl, že: „Komunikace je absolutně nemožná… Zkoušel jsem volat ministrovi a nemohu se dovolat.“ Nemocnice v Pétionville, bohaté městské části Port-au-Prince, byla taktéž poničena zemětřesením. Ústředí stabilizační mise Organizace spojených národů na Haiti (United Nations Stabilization Mission in Haiti, MINUSTAH), hotel Christopher a kanceláře Světové banky byly zničeny. Zemětřesení zasáhlo taktéž všechny tři lékařské zařízení organizace Lékaři bez hranic v blízkosti Port-Au-Prince. Jedno bylo zbořeno a další dvě jsou nestabilní a byla opuštěna. Kanceláře Citybank v Port-au-Prince byly zničeny a pohřešuje se několik zaměstnanců. V hlavním městě se zřítilo 90 % škol.

Za dva týdny od zemětřesení se povedlo ze sutin vyprostit 136 živých lidí. Odhad počtu obětí kolísá mezi 150 a 300 tisíci, 112 tisíc z nich bylo nalezeno a pohřbeno. Zemětřesení nějak na zdraví či majetku poznamenalo 3,5 milionu obyvatel, zhruba milion nemá střechu nad hlavou a dva miliony budou podle OSN minimálně rok závislé na potravinové pomoci.

V hlavním městě sousední Dominikánské republiky, Santo Domingu, se budovy sice otřásaly, ale žádné velké poškození zde nebylo zaznamenáno.