Ájurvéda a zdraví

05.04.2015 09:56

„Ájurvéda chápe zdraví jako vrozenou, přirozenou rovnováhu lidského organismu. Lidský organismus je popisován jako proudící systém, protože se skládá z rozmanitých systémů kanálů. Ti, kdo ájurvédu praktikují správně, ochraňují pránu (životní vzduch), regulují agni (trávicí oheň) a kultivují ódžas (esenci), a to jak při zdraví, tak i při nemoci. Tyto tři pilíře prány, agniho a ódžasu jsou podepřeny třemi pomocnými pilíři viháry (návyků), aháry (vyvážené stravy) a sadáčáry (správného chování).

Ryzí následovníci ájurvédy hovoří o tom, jak je důležité sledovat a zlepšovat kvalitu těchto tří pilířů životní síly tím, že si osvojíme celoživotní návyky správného stravování, pohybu a odpočinku, které představují hlavní prevenci proti všem nemocem, místo toho, abychom se přehnaně zaměřovali na stav tří dóš, které jsou odpadním produktem prány, agniho a ódžasu.

 

Správné návyky

V první řadě ájurvéda doporučuje pravidelnou lakto-vegertariánskou stravu, která je plně v souladu s jemnými zákony přírody. Lidský život je totiž určen k seberealizaci ne k honění se za přeludy. Ten, kdo se dopouští nepřiměřeného násilí nebo se na něm jenom podílí (zabíjení zvířat), nemůže proniknout do hlubších pravd o životě a jen se stále více zaplétá do komplikovaných karmických vztahů. Dále ájurvéda nabádá k pravidelnému dennímu režimu, který začíná časným ranním vstáváním, kdy přichází celková očista těla (přes noc se z těla vylučují škodlivé látky, které je třeba smýt; při dlouhém spaní se toxiny vstřebávají zpět do těla). Dále je pro udržení zdraví nezbytný dostatek pohybu (nejlépe přirozeného).

Dalším tématem je správná kombinace jednotlivých složek potravy. Když se napijete vody hodinu před jídlem, snížíte tím chuť k jídlu a začnete hubnout. Střídmé pití během jídla je nejlepší. Pít po jídle způsobuje obezitu. Kravské mléko posiluje organismus a je dobré pro mozek a pleť. Podmáslí je lehké a dobře stravitelné. Neutralizuje mnoho nemocí způsobených kaphou. S jogurty je třeba být opatrný, protože zahřívají krev, ucpávají a jsou těžké na trávení.

Jídlo bychom měli jíst s pokojnou myslí. Čerstvé, teplé pokrmy s ghí (přečištěným máslem) usnadňují trávení a vstřebávání potravy. Jídlo bychom neměli jíst ve spěchu (poškozuje to trávení) ani příliš dlouho (vede to k přejídání). V jídle by mělo být ve správném poměru zahrnuto všech šest chutí. Polovinu žaludku bychom měli naplnit jídlem, jedu čtvrtinu vodou a zbytek nechat volný pro vzduch. Dále bychom měli věnovat pozornost spánku. Jeho nedostatek vede ke špatnému zdraví, podvýživě, neštěstí a slabosti. Bdění dlouho do noci a spánek během dne jsou nezdravé. Nejprve vedou k prvně zmíněným, později k obezitě. Spát během dne je pouze pro děti, staré lidi a pro ty, co těžce pracují, nebo trpí nějakou nemocí. Před spaním je vhodné pít lehce horké a lehce oslazené kravské mléko, které uklidňuje mysl a je celkově příznivé pro nervovou soustavu.

Ájurvéda, která není omezená pouze na tělo, říká, že prakticky všechny nemoci mají svůj mentální základ. Proces nemoci ve skutečnosti začíná už na mentální úrovni. Mezi dvě hlavní mentální znečištění patří úzkost a hněv, ze kterých pochází mnoho nemocí. O správném mentálním rozpoložení detailněji hovoří Bhagavad-gítá. Ke správnému postoji patří například ctnostnost v myšlenkách a jednání, soucit s ostatními bytostmi, pravdomluvnost, vzdání se nepřátelských myšlenek, vyhýbání se sebechvále, vyrovnanost v úspěchu i neúspěchu, respekt k moudřejším, trpělivost, odpouštění atd.