Akta X - 5. série

15.11.2014 23:14

 

Pátá série Akt X, která byla ve Spojených státech premiérově vysílána v letech 1997 až 1998, je zajímavá hned v několika ohledech. Ačkoliv slavila významné úspěchy v oblasti sledovanosti, je to první sezóna Akt X, ve které se zřetelně střídají vysoce nadprůměrné epizody s těmi méně povedenými. Přesto i v tomto období zůstali Mulder se Scullyovou miláčky publika i kritiky, čemuž odpovídá i Zlatý glóbus pro nejlepší dramatický seriál. I navzdory tomu, že tato série nabízí jen 20 epizod, tedy s devátou sérií nejméně v historii seriálu, nebránilo to tvůrcům, aby pokračovali s jejich zajímavou hrou v mytologii. Krom nových informací o Syndikátu a mimozemské kolonizaci nám dokonce představili několik nových postav.

Je těžké psát o páté sérii a neopakovat se. S tímto obdobím je totiž úzce spojeno několik událostí, které jsou dobře známy i těm, co nikdy nebyli pravidelnými diváky Akt X. Vedle náročné přípravy prvního celovečerního filmu, na nějž měl Chris Carter zálusk již od druhé série, to bylo podobně náročné stěhování celého štábu ze zamrzlého kanadského Vancouveru do slunného amerického Los Angeles. Nerad bych v tomto článku opakoval již dávno řečené, proto vás raději odkážu na recenze těch nejvýznamnějších epizod páté řady, které již byly sepsány: The Post-Modern Prometheus, Chinga a Bad Blood. Na druhou stranu, tento článek zde není proto, aby otrocky popisoval jednotlivé epizody, na následujících řádcích se tak na celou pátou sezónu podíváme komplexněji, abychom viděli, na jakém pozadí jedny z nejslavnějších epizod seriálu vznikaly.

Chris Carter vždy tvrdil, že pátá série byla jednou z nejobtížnějších, kterou v rámci seriálu připravoval. Důvodem byl již zmíněný celovečerní film, který byl na podzim 1997, tedy před premiérou páté série, již dávno dotočen. Ačkoliv bylo jeho uvedení plánováno mezi pátou a šestou sérii, natáčení proběhlo již v průběhu té čtvrté. Pátou sérii, během níž ještě pokračovaly dokončovací práce na filmové podobě Akt X, bylo tedy nutno postavit tak, aby její děj (a především pak děj mytologických epizod) velmi přirozeně vyústil do filmu. I když scénář filmu (i film samotný) byl hotov dávno před vznikem páté série, nebylo vůbec jednoduché nasměrovat všechny události tak, aby mohly nerušeně pokračovat ve filmu.

Scénáristický oříšek však na tvůrce čekal již na začátku páté série. Jistě si dobře vzpomínáte na dění v epizodě Gethsemane, která čtvrtou sérii uzavřela možná tím nejotevřenějším koncem, kterého jsme se v Aktech X kdy dočkali. Závěrečná scéna epizody, ve které smrtelně nemocná a psychicky zdrcená Scullyová oznámí svým vedoucím, že agent Mulder spáchal sebevraždu, jistě nadzvedla ze židle nejednoho fanouška Akt X, bez ohledu na rasu, pohlaví nebo shippers orientaci. V první epizodě páté série tak tvůrci museli Muldera nejen vrátit mezi živé, ale zároveň věrohodně objasnit, co se mu vlastně stalo. První dvě epizody, Redux I a II, se nakonec vydařily, i když každý fanoušek seriálu od nich asi čekal něco trochu jiného. Než se ale dostaneme k mytologii páté série, přiblížíme si strukturu tohoto období.

Jednou dole, jednou nahoře: Jak již zaznělo v úvodu, pátá série je co do počtu epizod jedním z nejchudších období. Celkem obsahuje dvacet epizod, z nichž sedm jich je mytologických. Když si položíme ruku na srdce, musíme konstatovat, že hned několik epizod v této sérii se příliš nevydařilo, přičemž minimálně jedna způsobila mnohým fanouškům hořké zklamání. Mezi těmi třinácti samostatně stojícími díly však figuruje několik epizod, na něž se nezapomíná. Mezi takové klenoty, jejichž sláva přetrvává v srdcích x-philes ještě dnes, lze bezesporu zařadit výlet Muldera a Scullyové do floridských lesů mezi neviditelné molí lidi. Akčně laděná a velmi napínavá Detour scénáristy Franka Spotnitze je jednou z divácky nejoblíbenějších epizod seriálu. Její popularita je však zcela pochopitelná: krom toho, že nese typické aspekty samostatně stojící epizody, procpal Spotnitz do děje také několik vtipných narážek na vztah mezi Mulderem a Scullyovou. Uvidíme tak agenty, jak v rámci budování týmového ducha staví z lidských mrtvol cestu ke svému úspěchu, nebo se zaposloucháme do básničky, kterou se Scullyová pokusí uspat zraněného Muldera, jenž si mezitím spokojeně hoví v její náruči.

Těžko se zapomíná také na epizodu The Post-Modern Prometheus, černobílou a vpravdě dojemnou pohádku o jednom monstru s nelidskou tváří a dalších několika zrůdách s tváří lidskou. Krom toho je to další epizoda (kolikátá už?), kterou scénárista Chris Carter potvrdil, že je génius. V průběhu páté série ze sebe génia vydal ještě jeden talentovaný scénárista Akt X. Byl jím teprve třicetiletý Vince Gilligan, který napsal Bad Blood a Folie a Deux. Obě epizody, ač diametrálně odlišné po stránce žánru i zpracování, tvoří zlatý fond Akt X. Až hitchcockovsky dokonalá Folie a Deux je naplněna vynikající atmosférou nejistoty a strachu, vedle toho Bad Blood je dnes již legendou mezi humorně laděnými epizodami. Nebudu přehánět, když tento díl nazvu všeobecně nejoblíbenějším z celého seriálu. Stačí si vzpomenout na vystoupení tvůrců a herců na Wonderconu 2008. Když se tehdy návštěvníci ptali Davida Duchovnyho a Gillian Andersonové na jejich nejoblíbenější epizody, nedokázala si Gillian (a chvíli i David) vzpomenout na nic jiného, než právě na Gilliganovu Bad Blood. Představitel agenta Muldera pak zmínil ještě Promethea Chrise Cartera a Jose Chunga ze třetí série. Ukázka toho, že komediální epizody nejsou populární jen mezi smrtelníky-fanoušky, ale i mezi samotnými tvůrci.

V páté sérii Gilligan připravil rovněž díl Unusual Suspects, v níž představil minulost Osamělých střelců. Díky této epizodě jsme se vrátili v čase, abychom byli svědky prvního setkání této výstřední trojice s agentem Mulderem. Populární partička Střelců dostala svoji vlastní epizodu zcela umělou cestou, protože v době jejího vzniku nebyl z důvodu natáčení filmu dostupný ani jeden z hlavních herců. David Duchovny se nakonec v epizodě na několik scén objevil, Gillian nikoliv. Ačkoliv byla epizoda Unusual Suspects uvedena jako třetí v pořadí (po mytologických dílech Redux), natočena byla jako první. Důvodem byla právě absence ústřední dvojice herců, kterou lze v samostatné epizodě pochopit, ale v mytologii nikoliv. Překvapením nakonec bylo, že se Unusual Suspects víceméně vydařila, tvůrci jí dodali příjemný nádech paranoidně-konspirační atmosféry, který je tolik typický právě pro Osamělé střelce. Vše navíc perfektně doladila vystoupení zajímavých herců ve vedlejších rolích – krásné Signy Colemanové v roli Susanne Modeskiové a skvělého Stevena Williamse, který se do role Pana X vrátil po své popravě ve čtvrté sérii.

Pátá série, to ovšem nejsou jen samá vítězství. Pokud mohu mluvit jen sám za sebe, v páté sérii se nachází možná největší zklamání, které mi Akta X kdy uštědřila. Epizoda Chinga, kterou spolu s Chrisem Carterem napsal mistr moderního hororu Stephen King, měla všechny předpoklady k tomu, stát se číslem jedna nejen v rámci páté série. Nechci se opakovat, hlubší názor naleznete v recenzi, Chinga však až v příliš velkém počtu diváků vyvolávala pocity frustrace a nudy. To jsou ingredience, které by člověk od spolupráce Carter, King, Manners čekal jen stěží. Další výrazné zklamání přišlo s epizodou Kitsunegari, která je pokračováním slavného dílu Pusher ze třetí série. Všechny podstatné ingredience byly i v tomto případě na svém místě – ať už to byl scénárista Gilligan, nebo herec Robert Wisden, který znovu velmi působivě ztvárnil narušeného Roberta Modella. Úspěch epizody Tooms, která byla pokračováním populární Squeeze z první série, se však neopakoval. Z epizody Kitsunegari se stala klasická nastavovaná kaše, která v zoufalé snaze přinést do příběhu nějakou inovaci přivedla na scénu tak akorát Modellovu sestru, která vládla stejnými schopnostmi jako její sourozenec. Neoriginální a navíc zbytečně komplikovaná zápletka kýženého úspěchu pochopitelně nedosáhla a Kitsunegari se stala jednou z nejslabších epizod celého seriálu.

Když už zde padla řeč o epizodě Chinga, tak by se zapomínat nemělo ani na Kill Switch, za níž taktéž stojí spisovatelské celebrity. William Gibson a Tom Maddox jsou váženými teoretiky kyberprostoru a Gibsonův román Neromancer je dokonce považován za bibli kyberpunku. Oba pánové společně dodali do Akt X zajímavou problematiku virtuální reality, kterou v epizodě zkušeného režiséra Roba Bowmana přetavili do akční, vtipné a originální podívané.

Pátou sérii trápí především značná nevýraznost některých epizod. Krom již zmíněných to jsou díly jako Schizogeny, Mind's Eye či All Souls. Přitom ani jedna z těchto epizod není špatná, hned první jmenovaná nabízí zápletku, která by mohla fungovat jako kvalitní horor. Příběh Schizogeny, v jehož popředí figuruje temný zahradní sad s několika šokujícími tajemstvími, obsahuje hned několik velmi strašidelných pasáží a v závěru také jednu symbolickou pointu. Epizodou Mind's Eye si svoji reputaci vylepšil scénárista Tom Minnear, který s Gilliganem napsal Kitsunegari. Příběh epizody popisuje strastiplnou cestu půvabné slepé ženy jménem Marty. Ta, ačkoliv v reálném světě zcela slepá, dokáže v některých momentech vidět očima vraha, který je s ní nějakým způsobem spojen. V roli Marty zazářila Lili Taylorová, kterou nejspíš znáte z bizarního televizního seriálu Six Feet Under. Sympatická herečka, která byla za svoji roli dokonce nominována na cenu Emmy, si velmi pochvalovala práci na seriálu, především pak spolupráci s režisérem epizody Kimem Mannersem. Další nominaci na cenu Emmy za nejlepší ženský herecky výkon vynesla hned následující epizoda, tentokrát pro Gillian Andersonovou. Její agentka Scullyová v díle All Souls zažije mnoho trápení, protože vyšetřovaný případ jí připomene její dceru Emily. Děj se silně zaměřuje na agentku Scullyovou, konkrétně pak na její křesťanskou víru, která byla během předcházejících let práce na Aktech X několikrát těžce zkoušena. Pokud se vám témata víry, o kterých Akta X často pojednávají, zamlouvají, pak tuto epizodu zařadíte mezi své nejoblíbenější.

Klasickou mytologii Akt X by mohla připomínat epizoda The Pine Bluff Variant z konce této série. Mimozemskou loď v ní sice nenajdete, zato tento příběh scénáristy Johna Shibana nabízí velmi intenzivní konspirační atmosféru. Ačkoliv se ve své podstatě jedná o další ze samostatných epizod, Shiban velmi chytře využil událostí z mytologické epizody Patient X. V jedné ze známých scén Mulder pronáší projev velmi kritický vůči americké vládě, čímž měl zaujmout jistou skupinku teroristů, kteří Muldera zkontaktují a nabídnou mu spolupráci. Paranoidní atmosféru pomáhá budovat především fakt, že ani Mulderovi nejbližší – včetně Scullyové – netuší, že se agent v utajení snaží do teroristické buňky proniknout jen proto, aby ji pomohl zneškodnit. The Pine Bluff Variant je dalším z důkazů, že Akta X zdaleka nejsou jen seriálem o nadpřirozenu a mimozemšťanech, nejsou to jen horory a parodie, ale umí to být také velmi dospělý a chytře postavený politický thriller.

Mytologie do hloubky: Většina ze sedmi mytologických epizod tohoto období pokračuje v osvětlování problematiky, s níž jsme se setkali již ve třetí a čtvrté sérii. Smrtelná choroba agentky Scullyové de facto ochromila mytologické dění celé čtvrté série a v obou dílech Redux agent Mulder dokonce upozadí pátrání po své zmizelé sestře, aby své partnerce našel spolehlivý lék na její nemoc. Dokonce se nebrání ani přímé spolupráci s Kouřícím mužem, kterého ještě donedávna považoval za nepřítele číslo jedna. A jehož vlastně za největší zlo považuje i nadále. Všechna setkání obou těchto mužů jsou vynikající, i když už postrádají onen silný náboj, kterým se podobné scény mohly honosit např. v epizodách One Breath z druhé a Talitha Cumi ze třetí série. Redux I a II je opět ta strhující mytologická podívaná, kterou dobře známe, a v nejrůznějších anketách se v průběhu let dokonce běžně stávalo, že se obě části umisťovaly mezi pěti nejlepšími epizodami seriálu.

Dalším tématem, které se podobně jako rakovina táhne již od třetí série, je mimozemský černý olej. Tato inteligentní mimozemská látka, která napadené lidské oběti používá jako svoji schránku pro přenos, čímž vetřelcům umožňuje snazší kolonizaci planety, byla v rámci seriálu vždy oblíbená, což potvrzuje její proniknutí až do celovečerního filmu. Vynikající mytologické epizody Patient X a The Red and the Black, které o oleji pojednávají, jsou vlastně jakýmsi pokračováním mimořádně populární Tungusky (a Termy) ze čtvrté série, které problematiku černého oleje odstartovaly ve velkém. Opět se v jejich příběhu vracíme do Ruska, opět se díky nim setkáváme s démonickým Alexem Krycekem. Na scénu se také dostává další intimní vztah, který se rozvijí mezi Krycekem a Mulderovou informátorkou Maritou Covarrubiasovou. Otázkou však zůstává, nakolik je vztah těchto dvou kontroverzních osobností upřímný.

S mytologií páté série budou dozajista spokojeni všichni fanoušci Syndikátu a Muže s cigaretou, protože tyto postavy, které jsou s námi již od začátku třetí řady, dostávají v této sérii významný prostor. Především pak Kouřící muž, jehož neshody s ostatními členy Syndikátu v páté sérii dojdou až do otevřené konfrontace, tedy do situace, na kterou se dlouho těšil nejeden fanoušek mytologie.

Zajímavou vsuvkou do jinak rozběhnuté mytologie mohly být epizody Christmas Carol a Emily. Jak už z názvu první části vyplývá, příběh epizod se odehrává ve vánočním čase, kdy Scullyová odjíždí na dovolenou za svou rodinnou. Příliš klidu si však neužije, tajemný telefonát ji od rodinného krbu odtáhne až na místo činu. Zmatená agentka se později setkává s malou dívenkou jménem Emily, o níž později zjistí, že by mohla být dcerou její zesnulé sestry Melissy. Další vyšetřování, které ostatní členové rodiny vidí jen velmi neradi, přivede agentku ke zjištění, že by matkou Emily mohla být ona sama. Mezitím se však odehraje ještě celá řada událostí a i když se do všeho zainteresuje i agent Mulder, tragická událost, kterou vše nakonec vyvrcholí, poznamená Scullyovou, její osobnost i víru, na dlouhé roky. Epizody, které pojednávají o Emily, nejsou vyloženě špatné, od spolupráce Franka Spotnitze, Vince Gilligana a Johna Shibana jsme však všichni čekali víc. I když, pravda, Mulder se hodně snažil… :)

V závěrečné epizodě The End pak na scénu přichází postava agentky Diany Fowleyové, bývalé Mulderovy partnerky, která se nyní vrací, aby agentovy zničila jeho vztah se Scullyovou. Alespoň si to tedy vždy mysleli shippers, kteří Dianu v podání Mimi Rogersové svorně nenáviděli. Pátá série skončila v neděli 17. května 1998 a přesně měsíc poté do kin dorazil veleúspěšný první celovečerní film, na který od podzimu 1998 navázala série šestá. Málokdo dnes ví, že nezbývalo mnoho a šesté série bychom se nikdy nedočkali. Původním plánem Chrise Cartera totiž bylo natočit pět seriálových sezón a poté už jen pokračovat sérií celovečerních filmů, v nichž by byla mytologie dále odhalována. V průběhu třetí až páté sezóny se však z Akt X stal obrovský hit, a tak producentská společnost Fox nesvolila své výdělečné dítko jen tak utnout. Chris Carter nakonec souhlasil, později svoji další účast na seriálu potvrdily i dvě hlavní herecké hvězdy. Je otázkou, jak by Akta X s takovou strukturou vlastně vypadala, a tak se dnes můžeme už jen domýšlet, jaké by to asi bylo, kdybychom touto dobou čekali již na čtvrtý nebo pátý celovečerák.

Akční, krátká, ale stejně nezapomenutelná: Přesně taková pátá série Akt X je. Pravdou zůstává, že mnohé její epizody jsou průměrné, a vůbec poprvé v historii seriálu kulhá i mytologie, přesto na pátou sérii a některé její epizody prostě nelze zapomenout.