Americký bombardér B-21 Raider získá jaderné střely

01.10.2016 06:13

 

Americké letectvo (US Air Force) pro bombardér B-21 vybralo bojové jméno “Raider” (Nájezdník). Jednou z klíčových zbraní B-21 se stanou nové střely vzduch-země dlouhého dosahu LRSO (Long Range Stand-Off ) schopné na cíl doručit konvenční nebo jadernou bojovou hlavici.

 

Nejnovější informace o bombardéru B-21 Raider zazněly 19. záři na konferenci amerického letectva Air, Space & Cyber Conference.

 

“Bombardér B-21 a jméno Raider nás spojuje s naším bohatým dědictvím a není slavnější odkaz, než ten, který se stal 18. května 1942, kdy 80 odvážných mužů v 16 bombardérech B-25 Mitchell, startujících z letadlové lodě Hornet, ukázalo Japoncům, že máme vůli a jsme připraveni bojovat,” uvedl na konferenci generál Robin Rand, šéf Velitelství amerického letectva pro globální údery AFGSC (Air Force Global Strike Command).

B-21 Raider je odpovědí amerického letectva na zavádění pokročilých systémů protivzdušné obrany (PVO), resp. prostředků odepření přístupu letectva do chráněné oblasti A2/D2 (Anti-Access/Area-Denial).

Rusko dokáže pomocí prostředků A2/D2 (stíhací letouny, rakety země-vzduch, atd.) kontrolovat vzdušný prostor stovky kilometrů hluboko od svých hranic a především chránit své dělostřelecké/raketové prostředky dlouhého dosahu - ty mohou ničit cíle vzdálené stovky nebo tisíce kilometrů od ruských hranic.

B-21 Raider ale nelze chápat jako ultimativní zbraň. Jde de facto o ekonomickou zbraň, která donutí protivníky investovat značné finanční, průmyslové, surovinové a lidské zdroje do výstavby výkonnějších systémů PVO. Strana s robustnější ekonomikou - tedy strana, která je schopna uzbrojit protivníka - vyhrává.

“Od našich vedoucích představitelů uslyšíte: ´Tři hlavní modernizační priority letectva jsou F-35 Lightning II, KC-46 Pegasus a B-21,” uvedl na konferenci generálporučík Mike Holmes, zástupce náčelníka štábu letectva pro strategické plány a požadavky. 

“Pro naše hlavní programy jednoduše najdeme finanční prostředky a uděláme z nich priority v našem rozpočtu… protože potřebujeme zajistit naší schopnost penetrovat vzdušný prostor protivníka,” dodal Holmes.

Na konferenci se také diskutovalo o podobě B-21, zbraňových systémech i o optimálním počtu letadel. Podle generála Randa letectvo potřebuje minimálně sto B-21. Při takovém počtu lze v jeden okamžik nasadit cca 50 až 60 bombardérů B-21.

“Musíme mít nějaký bod, od kterého se odrazíme,” uvedl na konferenci Rand. “Máme celkově 158 bombardérů B-52, B-1 a B-2 a já si za žádnou cenu nedokáži představit, že americké letectvo a náš národ si může dovolit méně strojů.”

Podle Randa je také rozhodnuto o další důležité vlastností B-21 - z počátku půjde o klasický pilotovaný stroj. Teprve v pozdější fázi se uvažuje o vývoji bezpilotní verze B-21.
Jednotková cena B-21 Raider se odhaduje na 550 milionů dolarů. První letka B-21 dosáhne počáteční operační schopnosti v roce 2030.

Jednou z klíčových zbraní B-21 se stane nová střela vzduch-země LRSO (Long Range Standoff) dlouhého dosahu, která v letectvu nahradí starší střely ALCM (Air Launched Cruise Missile).

Bližší technické podrobnosti o LRSO nejsou k dispozici, vždyť i řada parametrů starších střel ALCM je utajovaná. Dolet střely LRSO je ale odhadován na cca 2000 km. Podle Pentagonu si program LRSO vyžádá 20 miliard dolarů. Střely LRSO vstoupí do služby před rokem 2030.

“Myslím si, že střela LRSO je nejdůležitější součásti modernizačního úsilí (modernizace jaderného arzenálu - pozn. red.), především díky možnosti nasadit LRSO na všechny americké bombardéry B-52, B-1, B-2 a v budoucnu i na B-21 Raider,” uvedl na konferenci generálproučík amerického letectva Jack Weinstein.

 

Zdroj: https://www.armadninoviny.cz/