Bohoslužba

07.06.2014 10:44

 

Bohoslužba je příležitostí, k níž se lidé pravidelně shromažďují na jednom místě, aby společně naslouchali zvěsti Božího slova, dali se jím oslovit a posílit ve víře a naději, a také aby společně Boha vzývali v modlitbách a zpěvech. V evangelické církvi je účast lidu v bohoslužbě nezbytná. Evangelická bohoslužba je otevřena všem křesťanům i nevěřícím.

Bohoslužbu nejčastěji vede člen církve (muž či žena), který byl k této službě pověřen (ordinován).

Standardními složkami bohoslužby, slavené s vírou v přítomnost Krista, jsou: kázání na základě Písma, jehož oddíly se nahlas předčítají, modlitby, zpěvy duchovních písní a slavení Kristovy památky ve večeři Páně, vysluhované chlebem a vínem. Existují též bohoslužebná shromáždění, jejichž příležitostí je udělení křtu, požehnání manželství, pohřební rozloučení, vstup nového duchovního do služby aj.

Bohoslužba se může konat v jakémkoli vhodném prostoru; zpravidla je to kostel, modlitebna nebo sborový sál. Jejich výbava bývá v evangelickém prostředí prostá, často bez obrazů a soch, oltář je nahrazen prostým stolem. Většinou však nechybí hudební nástroj k doprovázení společného zpěvu.

Obvyklým dnem, kdy se bohoslužba koná, je neděle, den odkazující ke vzkříšení Ježíše Krista, či církevní svátek. Bohoslužbu však je možno konat i v jiné dny při různých příležitostech v přizpůsobené podobě.

Rostoucí význam i oblibu mají bohoslužby „ekumenické“, k nimž se scházejí křesťané různých církví, aby dali výraz duchovnímu poutu, jež je spojuje.