Brána smrti - Rozhovor s režisérem Viliamem Poltikovičem

04.04.2015 09:18

Umírání patří k životu, ale řada lidí se snaží tomuto tématu vyhnout. Proč Vás toto téma zajímá?

Smrt je zásadním tématem našeho života, je jeho vyvrcholením, přesto se jí téměř vůbec nezabýváme a nehovoříme o ní ani s umírajícími. Seriál je tedy příspěvkem do osvěty na dané téma. Zjistíte v něm, že to, jak žijete, má přímý vliv na to, jak umíráte, že pokud přijmete smrt jako proměnu v téměř nekonečném koloběhu proměn, ztrácíte strach ze smrti a stáváte se skutečně svobodnými. Nakonec podle nejnovějších výzkumů thanatologů můžeme po smrti vstoupit do mnohem zajímavější reality, než je ta naše…

Jaké pocity ve Vás tato práce na jistě neobvyklém a pro mnohé kontroverzním projektu vyvolávala?

Práce na seriálu byla moc hezká a nebylo to nic morbidního, jak si mnozí mysleli. Naopak, čím více jsem na seriálu pracoval, tím více vystupovala do popředí naděje. I ve smrti je krása, jedinečnost, poznání. Věřím, že to diváci v seriálu poznají. Obecný trend pohledu na smrt je sice jiný, ale jak se říká „všechno je jinak“, tak to tu platí svrchovaně, jen je třeba se oprostit od zavádějících modelů a pohledů a otevřít se tomu, co vychází z našeho nitra, bez jakékoli ideologie. Moc hezky a silně na mě zapůsobili lidé, kteří se se smrtí setkávají denně, zejména pracovníci hospiců – jak prožívají poslední chvíle člověka, co se při nich děje a jak se mění všichni zúčastnění, je doslova úžasné a věřím, že to pocítí i diváci.

Změnilo to nějak Váš osobní pohled na tuto problematiku?

Nijak zásadně ne, jen jsem poznal, jak moc můžeme ovlivnit svoji vlastní smrt a jak moc můžeme pomoci i svým blízkým v posledních chvílích. Také mne potěšilo, že moderní věda – thanatologie, psychologie i kvantová fyzika docházejí k tomu samému, jako je třeba Tibetská kniha mrtvých a další prastaré duchovní nauky.

 

Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz