Byl proud uprchlíků zneužit?

16.11.2015 00:07

Z toho, co zatím víme, to vypadá na mix. Část útočníků se maskovala jako uprchlíci a podstoupila balkánskou cestu, část měla falešný turecký pas, byli tu i francouzští občan, a také pomocníci z Belgie, která má mimochodem největší počet vlastních občanů bojujících v řadách ISIS.

Pro autentické uprchlíky to není dobrá zpráva. Potvrdilo se, že migrační proud byl opravdu zneužit teroristy, následovat bude nepochybně rychlé zpřísnění uvolněných procedur a ochlazení vítací kultury.

Hrozba rozpadu Schengenu se zvýšila. Lze čekat, že Francie zavede hraniční kontroly, hrozí, že se pomalu stanou normou. Proces rozložení Schengenu bude postupný, již teď je ale zřejmý. Státy jako Česká republika musí dále zdůrazňovat společnou ochranu Schengenu a její akutní zavedení.

Útoky nebyly náhodné, mířily na cíle, na aktivity, které radikální muslimové nesnašejí: v barech se pije zakázaný alkohol, koncerty i hudba jsou také zakázány, stejně tak sport.

Zajímavé téma, je jak rychlá je v dnešním světě on-linová radikalizace. Podle odborníků se dnes lidé radikalizují k násilí přes internet v řádu dní i hodin. Když si toho nevšimne rodina ani přátelé, jak si toho mají všimnout autority? Tajné služby musí rychle vymyslet nové přístupy. Francie zažila sebevražedný útok vlastního občana vůbec poprvé.

Pomohlo by zničení ISIS? Nebo bude extremistům stačit, že vždy budou mít nějaký „mentální kalifát“, nějakou síť? Skutečnost, že existuje vlastní území a zázemí teroristů v podobě státu je prý podle expertů pro jejich současné úspěchy klíčová.

Pravděpodobnost pozemního útoku na ISIS se ale moc nezvýšila. Američané si to zjevně zatím vyhodnocují tak, že si nejsou jisti tím, co bude výsledkem a proto se jim do něčeho takového nechce. Západ bez USA k tomu asi nemá zatím sílu a odhodlání. NATO bude jistě jednat, zda dojde k pozemní ofenzivě není jisté.

Umírnění muslimové v Evropě musí být ve svém zájmu daleko aktivnější v odsuzování podobných počinů a akcí. Prohlášení sice vydali, ale měli by i vyjít do ulic.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz