Chrám Krista Spasitele ve městě Šuša byl poničen

17.10.2020 22:44

 

Arménie obvinila Ázerbájdžán, že ostřeloval katedrálu na sporném území Náhorního Karabachu. Terčem se stal chrám Krista Spasitele ve městě Šuša.

Kostel, který leží v Náhorním Karabachu, byl 8. října dvakrát zasažen při ostřelování, z kterého Arménie obviňuje Ázerbájdžán. Ázerbájdžánský ministr obrany ale popírá, že by jeho země zaútočila na jakýkoliv historický nebo náboženský objekt.

Chrám z bílého vápence byl vystavěn v 19. století, v roce 1920 byl poničen při útoku ázerbájdžánské armády na město Šuša. Za války o Náhorní Karabach, která trvala od konce 80. let do roku 1994, sloužil jako sklad zbraní. V roce 1998 byl znovu vysvěcen a je považován za jeden z hlavních symbolů Náhorního Karabachu. Arménci, kteří žijí ve sporné oblasti, se v něm schovávali během probíhajících bojů, protože ho považovali za bezpečné místo.

„Hráli jsme si tam s dětmi, když jsem uviděla, jak se dveře rozpadly a na nás začaly padat sutiny. Celé místo bylo plné kouře. Nevěděla jsem, kde jsou děti. Ve tmě jsem je našla až podle hmatu. Běželi jsme pak do jiné místnosti, která byla v nižším patře, kde bylo bezpečněji,“ popsala pro Rádio Svobodná Evropa jedna z žen, které se tu schovávaly. „Všechno bylo zakryté kouřem. Pomoc dorazila asi za 20 minut. Lidé nám pomohli odejít.“

Po prvním útoku nebyly hlášeny žádné lidské ztráty. Během druhého útoku však utrpěli zranění tři ruští novináři, kteří se vydali na místo zmapovat, jak je svatostánek poškozen.

Kněz šušské katedrály slíbil, že bude kostel co nejdříve opraven a opět funkční. „Kostel bude obnoven a začne brzy fungovat. Nezbývá nám než zvítězit a my to dokážeme,“ věří představený katedrály.