Čínská lidová republika se snaží dramaticky změnit orientaci lidskoprávních mechanismů a norem OSN

15.06.2020 14:43

 

Začnu malým krokem zpátky. Čína – a podotýkám, že když říkám Čína, myslím tím Čínskou lidovou republiku, respektive Komunistickou stranu Číny, zkrátka státostranu – hrála v Radě pro lidská práva léta poměrně tichou roli. Ale v zákulisí se činila, aby chránila své zájmy.

Nechtěla být kritizovaná, stejně jako nechce být kritizovaná doma. Vadilo jí, že ji vykreslují jako masivní porušovatelku lidských práv. Takže dělala, co mohla, aby vypadala dobře. To byla její hlavní agenda a používala k tomu osvědčenou taktiku: nátlak a hrozby, ale také ekonomické podněty, kterými si různé země získávala na svou stranu.

Čína v Radě vždycky propagovala dialog a spolupráci, na ukazování prstem a kritiku ji neužilo.

A pak přišel rok 2017 a Si Ťin-pchingova návštěva Švýcarska. Pozice USA se pod Trumpem zrovna začala rozpadat a Si v Davosu přednesl svoji velkou řeč o všestranné spolupráci, načež promluvil i v Ženevě.

A jako by promluvil dospělý v místnosti plné dětí: spolupracujme, mluvme spolu, nevměšujme se do věcí jiných; nejdůležitější je rozvoj, ten vyřeší všechny problémy světa. Budujme společenství sdíleného osudu lidstva! A budujme ho i v oblasti lidských práv, Čína má recept, jak na to.

 

Zdroj: deník N