Co jsou aktivní meditace

19.10.2008 12:00

 

Jedinečným příspěvkem pro vnitřní nauku meditace je pochopení obtížnosti prostého sezení pro moderního člověka. Sedíme, když píšeme dopis, sedíme, když se díváme na televizi, sedíme a mluvíme, sedíme a jíme, sedíme a přemýšlíme, ale nikdy pouze nesedíme.

Máme také tendence zkoušet staré klíče do nových zámků a Oshův náhled na toto odemykání našich umlklých možností v moderní společnosti těchto dnů si vyžádal více, než opakování technik, které byly doporučeny, vyřčeny Guatamanem Buddhou v  Biharu v Indii před pětadvaceti sty lety.

Život byl jednoduchý a lidé nevinní, prosté sezení bylo vhodné. Pro dnešek Osho vyzdvihuje, zdůrazňuje katarzi, jako první potřebné, co může pomoci stvořit dost prostoru v našem přeplněném životě a přesycených smyslech, stvořit bydliště pro trochu ticha. A Osho varuje, že zkoušet prostě sedět, když na to nejsem připraven, může více uškodit, než pomoci.

Nejproslulejší aktivními meditacemi dodávající nejvíce energie jsou dynamické meditace a je velmi cenné ochutnat jejich účinky.