DRÁHA PLIC P

24.04.2011 09:54

 

Obecná charakteristika: Jinová dráha probíhající sestupně od hrudníku směrem k ruce.

Orgány a okrsky pod jejím vlivem: nos, hrdlo, plíce, hrudník, horní končetiny

Patologické příznaky a onemocnění: rýma, nachlazení, bolesti v krku, dyspnoe, hemoftýza, asthma bronchiale, kašel, kožní choroby, bolesti v ramennou, otoky v obličeji, bolesti v oblasti dráhy.

maximální čas:    3 - 5 hod.
element:             kov
povrchová tkáň: kůže
nálady:               smutek

Dráha plic začíná ve střední části hrudní dutiny, směřuje dolů a dostává se do kontaktu s tlustým střevem. Otáčí se zpět, jde podél kardie přes bránici do plic. Na povrch vystupuje ve 2. mezižebří uprostřed mezi linií bradavky a podpaží, odtud stoupá k l. mezizebří, kde se stáčí ke středu dvojhlavého svalu a k lokti, aby probíhala dále ke koncovému článku palce. Od 7. bodu na zápěstí vydává větev jdoucí na radiální stranu ukazováku, kde se spojuje s dráhou tlustého střeva.

Má 11 bodů:

 

 

P 1 ČUNG-FU = čžun-fu
Nachází se ve výši dolního kraje 2. žebra, šikmo dovnitř pod processus coracoides.
Th: chronické záněty plic jako pomocná terapie při tuberkulóze plicní, chronická bronchitida, bronchiální astma, chronická tonzilitida a faryngitida, bolesti v oblasti srdeční krajiny a hrudního koše (až po EKG!).

P 2 JÜN-MEN = jun-men
Nachází se v jamce pod processus coracoides pod klíčni kostí.
Th: suchý vysilující kašel, bronchiální astma, chronická tonzilitida, neuralgie a bolesti v ramenním kloubu, recidivující záněty plic (jako podpůrná léčba!) při bolestech v oblasti myokardu (podle EKG!).

P 3 TCHIEN-FU = tjan-fu
Nachází se mezi bříšky m. biceps brachii, 3 cuny pod axilou.
Th: chronická bronchitida s vykašláváním, pleuritida, zvracení nejasného původu, točení a závratě hlavy, k posílení při otravě kysličníkem uhelnatým, při neuralgických bolestech ramene, psychické rozladění, různé neurotické dlouhodobé stavy.

P 4 SIA-PAJ = sja-baj
Nachází se na vnitřní ploše paže, radiálně od hlavy m. biceps brachii, l cun pod bodem P3.
Th: ischemická choroba srdeční, bolesti kolem srdce až stenokardie, první pomoc při infarktu myokardu v tlumení šokujících bolestí.

P 5 ’ČCH-CE = či-cze
Nachází se v loketním ohybu zevně od šlachy m. biceps brachii; pozor na cévy!
Th: chronická bronchitida, bronchiální astma, pleuritida, počínající bronchopneumonie, neuralgické bolesti v horních končetinách, noční pomočování, při depresi a psychotických stavech, neurastenie a hysterie.

P 6 KCHUNG-CUEJ = kun-czjuj
Nachází se na radiální ploše předloktí, 7 cunů nad zápěstím.
Th: akutní bronchiální astma, suchý kašel, laryngitida, chronická faryngitida, neuralgické bolesti rukou.

P 7 LIE-ČCHUE = le-cjue
Nachází se 1,5 cunu nad zápěstím na radiální straně kosti vřetenní.
Th: svědivá kožní onemocnění - urticaria, pruritus general., bronchiální astma, neuralgie trigeminu, bolest hlavy a zubů.

P 8 ŤING-ČCHÜ = czin-cjuj
Nachází se l cun nad zápěstím nad arteria radialis.
Th: při celkovém prochlazení, při chřipce, při spasmech žaludku, kašli suchého charakteru, bronchiálním astmatu, zvracení, chronické tonzilitidě, při ochabování svalstva horních končetin.

P 9 TCHAJ-JÜAN = taj-juan
Nachází se na zevním okraji šlachy m. ab. pollicis longus přímo na volární partii zápěstí.
Th: tlumí i silný kašel, při chronické nespavosti, konjunktivitidě, mezižeberní neuralgii, akutní i subchronické bronchitidě, zlepšuje dýchání při emphysema pulmonum.

P 10 JÜ-TI = juj-czi
Nachází se mediálně od středu první kosti záprstní ve volární části ruky.
Th: při neuróze srdeční, zhoršeném usínání až chronické nespavosti, závratích a točeni hlavy, bolesti hlavy, hyperhydróze, chronické tonzilitidě, akutní bronchitidě a počínající bronchopneumonii, bronchiálním astmatu.

P 11 ŠAO-ŠANG = šao-šan
Nachází se šikmo radiálně a proximálně od radiálního okraje nehtu palce asi 3 až 4 mm.
Th: Bod první pomoci při ztrátě vědomí, faryngitidě, chronické tonzilitidě, paradentóze, zhoršeném usínání až chronické nespavosti, křečích ve svalech horních končetin, třesu prstů ruky, při krutých bolestech hlavy, při náhlých návalech krve do hlavy.