Francouzský tým Geipan

06.01.2020 11:35

 

V Evropě není kromě Francie jediný stát, který by měl agenturu zaměřenou výhradně na hledání UFO. Francouzský tým Geipan pracuje už od 70. let na plný úvazek a rozhodně se nenudí. Chodí mu stovky hlášení o létajících předmětech a 400 úkazů stále nebyli schopni vysvětlit.

Vědí Francouzi víc než ostatní? Taková otázka napadá novináře i veřejnost, když přijde řeč na tým Geipan. Jiné země, jako třeba Velká Británie nebo Dánsko, podobné agentury dávno zavřely kvůli nedostatku peněz. Těžko se vysvětluje daňovým poplatníkům, že zatímco se všude škrtá, nějaká parta lidí se věnuje za státní peníze hledáním létajících talířů. Jen Francouzi vytrvale pokračují v práci a tým čtyř pracovníků a dalších deseti dobrovolníků věnuje svůj čas mimozemšťanům.

Geipan je zkratka pro Skupinu pro výzkum a informace o fenoménu neidentifikovatelných vzdušných objektů. Skupinu řídí Xavier Passot, jehož kancelář ve městě Toulouse je plná publikací o UFO. Denně se zabývají průměrně dvěma hlášeními o letících předmětech.

O každém hlášení UFO se musí vyplnit jedenáctistránkový dotazník. Někdy vyrážejí pracovníci agentury přímo do terénu ověřit dostupná fakta. Mají k dispozici také seznamy leteckých tras a zprávy o leteckém provozu. Jsou tak velmi rychle schopni posoudit, zda nad danou lokalitou neletělo malé letadlo nebo komerční let.

Nejčastější vysvětlení letících předmětů jsou balóny, Čínské lampiony štěstí, meteority a drony. Často také UFO hlásí vtipálci nebo lidé, kteří právě vylezli z baru a vidí po cestě domů všechno možné. Ovšem jak říká sám Passot, kuřáci stojící před hospodou nebo před svým domem jsou nejčastějšími svědky výskytu UFO.

Na odhalení čeká ve složkách Geipanu na 400 případů, které nebylo možné nijak objasnit. To je poměrně vysoké číslo a je to možná jedním z důvodů, proč Francouzi Geipan stále financují. Stačí, aby jen jeden z čtyř stovek neobjasněných případů byl skutečně mimozemské plavidlo a dějiny světa, a lidské civilizace se od základu změní.