Globální oteplování není jen průměr, ale především extrémy

03.09.2019 14:39

 

Při pohledu na globální oteplování se často lidé upínají na průměrné teploty nebo stoupající hladiny moří. A taková čísla na první pohled nepůsobí nijak drasticky. Pokud průměrná globální teplota za sto let stoupla o jeden stupeň Celsia, nevypadá to jako důvod k panice.

Jenže průměrná teplota nám zatajuje, co se děje na lokální úrovni. Proto také vědci upřednostňují označení „globální změny klimatu“, protože tyto změny nespočívají jen v onom oteplení o „pouhý jeden stupeň“.

„Aby byl průměr změny v řádu desetin stupňů, tak v některých regionech nebo na části kontinentu ty změny v teplotě musejí být podstatně výraznější na obě strany,“ vysvětluje klimatolog Tolasz. A tyto lokální extrémy se zvyšují právě díky globálnímu oteplování.

„V okamžiku, kdy máte teplejší atmosféru, tak se v té atmosféře může držet větší množství vodní páry. Častěji tak dochází ke změnám skupenství vody, spotřebovává se větší množství energie. Ty extrémní změny teplot jsou tak častější,“ dodává Tolasz. Globální oteplování tedy neznamená jen nárůst teploty, ale také divočejší výkyvy teplot: větší vedro v létě a tužší mráz v zimě.


Zdroj: https://www.idnes.cz