Humanitární katastrofa v Sýrii: hledání útočiště uprostřed bojů

07.03.2020 15:35

Pokračující útoky v Sýrii dále prohlubují humanitární krizi ve válkou rozvrácené zemi.

Humanitární katastrofa v Sýrii pokračuje
Aktualizováno: V úterý 25. února došlo v Idlíbu k útoku na 10 škol a školek, který si vyžádal životy nejméně 9 dětí a 3 učitelů. K tomuto brutálnímu útoku na civilisty došlo v době, kdy válka na severu Sýrie vyhnala z domovů více než půl milionu dětí. Rodiny na útěku často hledají útočiště před válkou právě ve školách.

"Důrazně odsuzujeme zabíjení a zmrzačení dětí, pro které během probíhajícího konfliktu slouží školy a další vzdělávací zařízení jako útočiště. Útoky na školy jsou vážným porušením práv dětí," uvedl Ted Chaiban, regionální ředitel UNICEF pro Blízký východ a severní Afriku. "Všechny zúčastněné strany konfliktu v Sýrii musí okamžitě zastavit útoky na civilní infrastrukturu."

 

Rok 2020 je první rokem nové dekády a další kapitolou v syrské katastrofě, která zanechává zemi a její obyvatele trpět ve zdánlivě nekonečné válce. Máme za sebou sotva dva měsíce nového roku. Za tyto dva měsíce bylo podle OHCHR jen v Idlíbu a Aleppu zabito asi 300 lidí. Situace se každým dnem zhoršuje. Jen od prosince vyhnalo násilí v severozápadní Sýrii z bezpečí domova 900 000 lidí, mezi nimi více než půl milionu dětí. To je obrovské množství lidí za velmi krátkou dobu.

Pro některé z obyvatel to bylo pošesté nebo dokonce posedmé, co museli kvůli válce opustit domov. Mnoho z nich uteklo do Idlíbu, někteří hledají útočiště v Afrínu, ve městech A’zaz nebo Al-Bab poblíž Aleppa a turecké hranice. Desítky tisíc lidí teď žijí v provizorních stanech, veřejných budovách, nebo se schovávají pod stromy na otevřených prostranstvích pod širým nebem – vystaveni dešti, sněhu a mrazu.

Některé děti, které se kvůli válce v Sýrii ocitly bez domova, umrzly. Nejmladší z nich bylo ve věku pěti měsíců. Rodiny dělají vše pro to, aby se zahřály – když nemohou najít dřevo, sbírají na podpal odpadky nebo starý nábytek. Zejména ženy a děti jsou v těchto podmínkách obzvlášť ohroženy. Krajina je plná nášlapných min a improvizovaných bomb – každý krok znamená smrtelné nebezpečí.

Na severozápadě země zůstalo bez přístupu ke vzdělání 280 000 dětí. Přibližně 180 škol je nefunkčních, protože byly zničeny, poškozeny nebo slouží jako jako útočiště pro vysídlené rodiny. 1 ze 3 dětí v Sýrii nemůže chodit do školy.

 

Zdroj: https://www.unicef.cz/aktualne