Islamisté cvičí z dětí vojáky i atentátníky

02.06.2015 20:15

Islámský stát zajal v Iráku během minulého týdne přibližně pět set dětí. Hodlá z nich vycvičit vojáky, průzkumníky a také sebevražedné atentátníky. Podle úřadů byly děti převezeny do výcvikových táborů v Iráku i v Sýrii.

Do výcvikových táborů radikálů se dostaly děti ve věku 12 až 15 let. Pocházejí z měst Rutba, Káim, Ana a Ráva v iráckých provinciích Dijála a Anbár. Podle serveru Newsweek je to první větší skupina, kterou islamisté v Iráku unesli.

„Islámský stát rekrutoval zhruba 100 dětí mladších 16 let. Myslíme si, že jim hodlají vymýt mozky a udělat z nich sebevražedné atentátníky,“ prohlásil generálporučík irácké policie v provincii Dijála.

Expertka na terorismus z Nottingham Trent University Natasha Underhillová pro Newsweek uvedla, že unášení dětí teroristickými organizacemi je poměrně časté. „Je snadné vymýt mozky dětí a naočkovat je novou ideologií,“ podotkla.

Islamisté budou podle Underhillové posílat dětské vojáky do nejhorších míst v předních linií. Důvodem je fakt, že se děti dostanou tam, kam dospělí nemohou. I proto se z nich často stávají sebevražední atentátníci.

Dosud radikálové unášeli děti převážně v Sýrii. V březnu letošního roku se objevila zpráva o 400 dětských vojácích, kteří se přidali k IS (více čtěte zde).

Příslib moci je pro opuštěné děti bez rodiny lákavý

Ne všechny děti jsou ke vstupu do Islámského státu donuceny. „Když jste opuštění, ztratili jste rodinu a domov, tak se vám příslib moci, peněz a dalšího vzestupu zdá atraktivní,“ upozornil odborník na lidská práva Fred Abrahams.

Expert uvedl, že na vlastní oči viděl, jak někteří rodiče v Sýrii posílají děti do výcvikových táborů dobrovolně. Islamisté jim za to ještě zaplatí. V několika případech přijeli do Sýrie a Iráku bojovníci ze zahraničí i se svými dětmi.

Většina děti, převážně chlapců, skončí v takzvaných „táborech pro zelenáče“. Centra fungují především v syrském městě Rakká. Děti v táborech stráví čtyřicet dní, během nichž se vzdělávají při četbě Koránu, naučí se bojové technice a umění války

 

Teroristická organizace Islámský stát má speciální výcvikové tábory pro chlapce ve věku kolem třinácti let. Rodičům těchto dětí pak islamisté posílají finance, ale také jídlo a oblečení. Informace zveřejnil britský list The Times.

V syrském městě Rakká, které funguje de facto jako hlavní město vyhlášeného chalífátu Islámského státu, je militarizace dětí podle aktivistů všudypřítomná. Abú Ibráhím Raqqávi tvrdí, že nejméně ve třech výcvikových centrech jsou chlapci trénováni v ideologii Islámského státu. Děti v táborech stráví čtyřicet dní, během nichž se vzdělávají při četbě Koránu, naučí se bojové technice a umění války.


„Radikálové nutí lidi, aby své děti poslali do těchto táborů pro zelenáče a pak jim výměnou posílají peníze,“ upozorňuje list. Rodiče dostávají až dvě stě dolarů, tedy necelých pět tisíc korun.

Rodiče, kteří odmítají své syny vycvičit džihádisty, musí alespoň souhlasit s jejich účastí při studii Koránu v mešitách. Tam je nejspíše ideologové islamistů nabádají, aby vyrazili do výcvikových táborů.

„Centra pro zelenáče“ nejsou pouze v Sýrii. Abú Valíd, učitel z irácké Havídži, ví o dvou táborech, kde je mezi 250 až 350 dětmi. Iráčan si všiml, že děti mladší 13 let mohou pro islamisty fungovat jako špioni, kteří jim nosí zprávy o rodinách či sousedech. Za to si mohou přijít až na sto dolarů měsíčně (necelých dva a půl tisíce korun).

Michael Stephens z britského think-tanku zabývajícího se obranou a bezpečností slyšel svědectví, jak rodiny dostávají kompenzaci za to, že chlapce posílají do táborů v syrské Rakká, Kobani a iráckém Mosulu. Podle jeho informací rodiny dostávají další obnos, pokud jsou jejich děti zařazeny na seznam sebevražedných atentátníků.

„Mnohá politika Islámského státu je zacílena na rodiny s nízkými příjmy a malým stupněm vzdělanosti,“ řekl Stephens The Times.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/islamsky-stat-plati-rodicum-deti-vycvikovy-tabor-fv2-/zahranicni.aspx?c=A150228_133744_zahranicni_bse

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/islamiste-rozsiruji-rady-o-nove-detske-vojaky-v-iraku-zajali-500-deti-11i-/zahranicni.aspx?c=A150602_151445_zahranicni_fer