Islámský stát chystá největší náboženskou čistku v dějinách lidstva

27.12.2014 12:54


Největší náboženskou čistku v dějinách lidstva slibují světu bojovníci Islámského státu. „Jestli 150, nebo 500 miliónů, nám je to jedno. Zabijeme je všechny,” cituje německý novinář Jürgen Todenhöfer jednoho z muslimských bojovníků. Todenhöferovi se totiž podařilo proniknout na deset dnů do Mosulu, bašty Islámského státu.

„Islámský stát je mnohem nebezpečnější, než jsou západní politici ochotni přiznat. Bojovníky nelze podceňovat,“ uvedl novinář. Tvrdí, že mezi bojovníky panuje neuvěřitelné nadšení a důvěra ve vítězství. „Takové jsem ještě ve válečných zónách nikdy nezažil,“ uvedl. Fanatická víra, odhodlání a chuť kvůli Alláhovi položit život vítězí nad vyzbrojeností i početní převahou jejich protivníků.

Novinář hned dává příklad. V Mosulu porazilo méně než 400 bojovníků Islámského státu 25 tisíc iráckých vojáků a během několika měsíců dobyl IS území, které je větší než Velká Británie.

Bojovníci Islámského státu jsou podle něj přesvědčení, že mají právo na brutalitu. Tvrdí, že od stínání hlav či zotročování žen a dětí neustoupí, protože je to „součást jejich náboženství“.

Zabít chtějí všechny kromě „lidu knihy“, tedy židů a křesťanů. „Všechna ostatní náboženství, šíité, hinduisté, ateisté i polyteisté, budou vyhlazena. Zabiti budou i muslimové, kteří uznávají demokracii a staví lidské zákony nad boží,“ popisuje Todenhöfer.

Židé a křesťané  budou ale muset platit za „ochranu“ speciální daně ve výši několika set dolarů ročně, tvrdí bojovníci.

„Pro mě jako křesťana, který četl několikrát korán, je nepochopitelné, že učení IS bude mít co do činění s islámem. Při čtení koránu jsem zjistil, že islám se neustále odvolává na milosrdenství. Tohle ale nemá s milosrdností nic společného,“ uvedl novinář.

Todenhöfera šokovalo, jak silný je příliv bojovníků ze Západu. Měl možnost strávit dva dny ve výcvikovém táboře Islámského státu. „Každý den tam dorazilo kolem 50 lidí, kteří se rozhodli bojovat v řadách Islámského státu. A rozhodně to nebyli lidé nevzdělaní, chudí a zoufalí, kteří ve svém kroku viděli poslední naději a spásu,“ tvrdí novinář. Mnozí z nich byli vzdělaní lidé, kteří měli dobrou práci.

V táboře potkal bojovníky z USA, Velké Británie, Švédska, Ruska, Francie či Německa.

Mezi obyvateli Mosulu, druhého největšího města v Iráku, ale přesto panuje atmosféra strachu. Ulice pod vládou IS křižují pravidelné hlídky, které dohlížejí na přísné plnění dogmat. Včetně oddělených chodníků, zahalených žen nebo poledního zavírání obchodů kvůli modlitbám. Z nekompromisních trestů zde mají všichni respekt.