Islámský stát šikuje batalion džihádistek. Bojovnice vede vdova z Kosova

05.02.2016 07:33


Některé neměly na vybranou – jejich rodná města ovládl Islámský stát (IS). Jiné se mu vydávají vstříc dobrovolně, po boku svých manželů a bratrů. Další zas v domnění, že na územích ovládaných takzvaným Islámským státem svého vyvoleného teprve najdou. Ač se pod nadvládou islámských radikálů ocitají mladé ženy z různých důvodů, jejich úděl je především jediný, a to porodit další bojovníky. Část z nich ovšem nyní dostává novou úlohu. Samy věří, že je to poslání.

S odkazem na zdroje z podzemní skupiny Raqqa is Being Slaughtered Silently (v překladuRakka je v tichosti vyvražďována), působící v syrské baště islámských radikálů, uvedla americká televizní stanice Fox News, že nedávno byla zformována ryze ženská sebevražedná jednotka.

„Ženy procházejí řádným výcvikem v táboře se zbraněmi a učí se, jak správně provést sebevražedný atentát,“ řekl televizi zdroj z Rakky. „Jsou to ženy, které si tuto cestu samy zvolí. Jsou to ženy různého věku. Dokonce náctileté,“ dodal.

Koncept sebevražedných atentátnic umírajících ve jménu radikálního islámu sice není ničím, co by už dříve svět nepoznal, v řadách IS ovšem dosud ženám úloha zemřít jako mučednice v širším měřítku nenáležela. Na územích ovládaných touto organizací působily nanejvýš jako příslušnice náboženské policie, známé jako brigády al-Chansá. Ty v ulicích Rakky a dalších ovládaných měst se zbraní v ruce dohlížejí na dodržování islámského práva šaría.

Někteří experti působení ženských sebevražedných atentátnic vysvětlují snahou IS rozsévat strach mezi nepřáteli. Vyslat navenek vzkaz, že chalífát může udeřit odkudkoliv, v jakékoli podobě. Do vlastních řad pak, že každý může být součástí vyššího plánu – obrany chalífátu.

Jsou to tak manželky džihádistů z Rakky, kdo prý aktivně verbují ženy z města i vně s příslibem ráje, který je čeká, pokud obětují život obraně chalífátu. Verbířky údajně ujišťují budoucí sebevražedné atentátnice, že o jejich rodiny bude po smrti postaráno, a to i po finanční stránce. Poměrně významný peněžní obnos tak mají dotyčné dostat ještě před akcí.

Podle serveru Balkan Insight jeden z takovýchto výcvikových táborů ryze pro ženy vede třiadvacetiletá Qamile Tahiriová z Kosova. Mladá žena z okolí etnicky rozdělené Kosovské Mitrovice do Sýrie odjela spolu s manželem a dvěma dětmi téměř před dvěma lety. Poté, co její muž zahynul v boji, rekrutuje přes internet atentátnice z balkánských zemí.

„V táboře, který vede, jsou desítky žen a dívek z Kosova, Albánie a Makedonie,“ řekl serveru pod podmínkou anonymity zdroj z bezpečnostních složek. Kosovská policie již dříve zveřejnila fotografie, které sama Tahiriová umístila na sociální sítě. Celá zahalená, včetně rukavic, se na nich ohání útočnou puškou.

Kosovo, jež má sotva dva miliony obyvatel, vykazuje společně s Bosnou v Evropě nejvyšší počet občanů přidávajících se k IS v poměru k celkové populaci. Z převážně muslimské, avšak sekulární země již odjelo podle kosovské policie nejméně 300 lidí, z toho 36 mladých žen – mezi nimi i Tahiriová.

Z bezmála třímilionové Albánie podle tamní protiteroristické jednotky odjelo asi 150 občanů, z toho 29 žen. Sousední Makedonie, v níž čtvrtinu obyvatel tvoří etničtí Albánci, takovouto statistiku nezveřejnila.

Islámský radikalismus byl přitom pro balkánské muslimy dlouho neznámým jevem. Jeho vzestup přičítají odborníci působení některých radikálně laděných náboženských škol a charit z arabských zemí. Pro obyvatele balkánských zemí je navíc cesta na blízkovýchodní bojiště poměrně levná a jednoduchá i díky tomu, že do Turecka, jež je nejčastější vstupní branou džihádistů do Sýrie, nepotřebují víza.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz