Jak cvičit mudry

05.05.2016 08:03

 

Muder je mnoho, jenom různé tantrické rituály samy o sobě jich používají skoro 110. Jóga mudry využívá též, třeba během dechových cvičení pránájáma, při cvičení ásan a své nenahraditelné místo mají samozřejmě i při meditacích. Význam muder pro jógu zmiňují i dva její klíčové texty, Hathajóga pradípika a Chéranda samhíta.

Mudry mají oproti jiným nástrojům jógy nezanedbatelnou výhodu: je snadné je praktikovat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Při cvičení muder je třeba myslet pouze na jediné, gesto by vždy mělo být udržováno alespoň 5 až 15 minut v kuse, v součtu za celý den pak asi 25 až 45 minut. Je to proto, že jen dostatečná délka udržení mudry dokáže ovlivnit proudění energie natolik, aby mudra měla požadovaný efekt.

Jinak ale mudry lze cvičit nejen během ásan a meditace, ale například i během chůze, čtení, mluvení i při jakékoliv relaxační aktivitě. Obvykle se gesta představující dané mudry dělají na obou rukách, pokud to ale zrovna nejde, postačí i ruka jediná. Je ale třeba vědět, že při cvičení pouze jednou rukou je obvykle ovlivněna pouze jedna strana těla (opačná proti ruce, kterou cvičíme, při cvičení levou rukou tedy vyvažujeme energii v pravé polovině těla). Gesta by měla být cvičena s pouze jemným napětím v prstech, příliš silný tlak pro mudry není optimální. Natažené prsty by měly být v pohodlné poloze.

Cvičení muder nestojí v cestě prakticky nic. Lze je praktikovat i během cesty na nákup, v MHD cestou do práce, za volantem v zácpě a dokonce i doma u televize. Zlepšení fyzické či psychické kondice spojované s mudrou trvá někdy jen několik dnů, častěji ale týdny či měsíce pravidelného cvičení.

 

 

Jak by se měly mudry cvičit? 

Dotykem nebo tlakem určitých prstů vytvoříme mudry. Pouze tím, že držíme prsty v nějaké poloze, můžeme vyléčit nemoc. Mudra vyváží prvky v našem těle a tak nás uzdraví.

 

Základní pravidla 

Nejsou žádná zásadní omezení při cvičení mudry. Může je cvičit každý - muži, ženy, děti, staří lidé. Mohou se cvičit kdekoliv. Měly by se cvičit oběma rukama. Ale také jsou mudry, které působí při cvičení jednou rukou, jako třeba gján mudra. Pravá polovina těla je ovlivněna cvičením levou rukou a naopak. 
Mudry bychom měli cvičit lehce, s jemným napětím v prstech. I když mají být zbývající prsty natažené, měly by být natažené pohodlně. Vzájemné doteky prstů jsou velmi důležité. Ostatní prsty by měly být v pohodlné poloze.

 

Co dělat a co nedělat při cvičení muder

Začátečníci by zpočátku měli cvičit deset minut a postupně zvyšovat až na hodinu, ale ne více.

Mudry výše uvedené jsou velmi důležité pro dosažení dobrého zdraví a jejich cvičení není omezeno věkem. Jsou universální a přinášejí prospěch v celém životě. Mudry nemají přísná omezení ohledně času a pozice. Cvičení muder přinese tentýž efekt, ať už právě cestujeme, díváme se na televizi nebo jsme zaměstnáni něčím jiným.

Mudry se mají dělat oběma rukama, ale někdy může prospěch přinést i jejich cvičení jednou rukou, jako třeba u gján mudry. Na levou polovinu těla působí mudry dělané pravou rukou a naopak. Mudry by se měly cvičit lehce, se slabým napětím v prstech. Pokud mají zbývající prsty zůstat nataženy, mají být také nataženy se slabým napětím. Při cvičeních jsou velmi důležité vzájemné doteky určitých prstů. Zbývající prsty můžeme ponechat v jakékoliv pohodlné pozici.

Jakoukoliv mudru mohou dělat obě ruce nejméně 45 minut každý den. Kýžená změna v těle se totiž začne odehrávat až po uplynutí této doby. Tato doba nejméně 45 minut denně je nezbytná pro sadhanu. Nejjednodušší způsob je cvičit pravidelně 15 minut ráno a 15 večer. Pokud někdo nemůže vydržet v jedné mudře celých 45 minut, měl by zkusit právě tento způsob. Toto cvičení také přinese dobré výsledky i když trvá déle, než je obvyklé. Pokud člověk cvičí mudry poctivě a s vírou, bude zdravý.

Když máte nějakou určitou nemoc, měli byste cvičit mudru, která se k té nemoci vztahuje. Nemocný by měl tuto mudru cvičit asi 45 nebo 50 minut, doba se může pozměnit podle schopností a potřeby. Vyléčit chronické nemoci může trvat déle, ale jakákoliv mudra, byť by ji člověk cvičil jen jednu sekundu může pomoci vytvořit vibrace v důležitých čakrách a svalech, což je prospěšné.