Je třeba se ozývat proti ovzduší netolerance

09.07.2020 21:47

Autoři dopisu vyjádřili znepokojení nad trendem „neliberalismu”. Síly snažící se omezit svobodu lidí mají podle nich mocného spojence v americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, což představuje skutečnou hrozbu pro demokracii.

„Ale odpor proti tomu se nesmí upevňovat ve vlastním dogmatu nebo nátlaku - což už praktikují pravicoví demagogové.... Je třeba se ozývat proti ovzduší netolerance, které se šíří na všech stranách,” varují v dopise osobnosti filosofie, vědy a umění.

Text dopisu odmítá také kritiku lidí, kteří na internetu projeví rozdílný názor. „Editoři dostávají vyhazov za publikaci kontroverzních textů, knihy mizí z pultů kvůli údajné neautenticitě, pro novináře jsou určitá témata tabu, profesory vyhazují kvůli citacím některých autorů,“ popisuje text dopisu.

Mezi jeho signatáři je přes 150 osob, včetně známých osobností. Například spisovatelky J. K. Rowlingové, autorky série knih o čaroději Harrym Potterovi, bývalý šachista a politik Garry Kasparov, autorka knihy Příběh služebnice Margaret Atwoodová či filozof a lingvista Noam Chomsky.