Klimatologové děsí: Evropu umoří extrémy počasí. Co nás čeká?

19.07.2015 11:31

Dlouhodobé vlny veder a úmorná sucha. To předpovídají světoví klimatologové Evropě pro následující roky. Extrémní počasí nejrůznějších výkyvů hrozí do konce tohoto století i dalším částem světa. Zatímco Evropa bude pomalu „usychat“, Severní Amerika se musí připravit na ničivé záplavy a hurikány. Rovněž severní pobřeží Afriky hrozí extrémní deště, jihu naopak sucha. 

 

V Evropě bude pěkně horko

Do konce století budou v Evropě teploty „plíživě" stoupat, především se bude zvyšovat počet velmi tropických dnů, varují klimatologové. Chladné dny budou na ústupu zejména v severních zemích Evropy. Naopak v jižních zemích počítají odborníci s přibýváním sucha v letním období.

 

Hladomor v Africe

Mnohem dramatičtěji se ovšem bude vyvíjet klima v dalších částech světa kromě Evropy. Je docela pravděpodobné, že se Afrika bude v průběhu 21. století stále více oteplovat, v mnoha jejích oblastech se budou častěji opakovat extrémní výkyvy, jako jsou tropická vedra, záplavy nebo sucha. To platí i pro Asii.

 

Tání ledovců

Ledovce se budou v průběhu dalších let ztenčovat, tvrdí klimatolog Thomas Stocker. „V Arktidě pozorujeme tání, které prostě bude pokračovat i další léta. Ohrožený bude i život ve vodě. Větší kyselost moří nepříznivě ovlivní celkovou síť výživy v moři a také změny různých živočišných druhů.