Konec lidstva?

03.02.2018 13:46

Umělá inteligence, která porazila člověka v šachu a hře GO, se učí v počítačové strategické hře, jak zničit lidstvo.

 

Počítačová hra Starcraft slaví letos 18. narozeniny. Její druhý díl se stále hraje, pořádají se v něm mistrovství světa a má miliony oddaných fanoušků. V podstatě definovala celý jeden žánr her a také dala vzniknout novému sportu, profesionálnímu hraní. Teď se stane cvičištěm pro umělou inteligenci.

Dnes je sice Starcraft už poněkud v útlumu, svět ovládají hry, které z něj vzešly (například MOBA hry DOTA2, LOL nebo HOTS), ale společnost Blizzard, jež ho provozuje, přichází stále s něčím novým. Na začátku listopadu se dohodla s Googlem, že otevře hru pro umělou inteligenci. A ne pro ledasjakou umělou inteligenci, nýbrž pro projekt DeepMind.

Příběh se odehrává na začátku 26. století ve vzdálené části Mléčné dráhy, v sektoru Koprulu, kam před třemi staletími dorazili kolonisté ze Země, zvaní Terrani. V kampani Wings of Liberty (Perutě svobody) je celkem 29 hratelných misí, v nichž hráč sleduje další osudy tří velkých vesmírných národů: lidí, Zergů a Protossů.

Právě projekt DeepMind (konkrétně jeho verze AlphaGo) byl prvním programem, který dokázal porazit člověka ve hře go. Stalo se to letos na jaře, kdy dokázal rozdrtit světového velmistra Jihokorejce Lee Se-dola 4:1. Tato hra byla až doposud považována za zcela lidskou záležitost, počítače v ní na člověka nestačily. Hraje se totiž více pomocí intuice než paměti, ale i v tom dokázal počítač nejlepšího člověka překonat.

Hra Starcraft, především její první díl, byla cvičištěm pro umělé inteligence již dlouho, dokonce existuje soutěž, v níž spolu tyto programy bojují – a také se snaží porazit lidské protivníky. Druhý díl hry nabízí programu mnohem více možností. DeepMind začal trénovat na rase Protossů, v prvních dnech zkoušel jen stavět základnu a orientovat se v prostředí herní mapy, ale podle Google bude již brzy schopen porazit ty nejlepší světové hráče.
Lidský tým, který stojí za programem, připravuje pro stroj různě náročné scénáře, v nichž se algoritmy učí pomalu zlepšovat své schopnosti – podobně jako hra vede lidského hráče pomocí série tutorialů k tomu, aby se stávali stále jistějšími a rychlejšími.

Proč se takové experimenty podnikají? Uplatnění podobných umělých inteligencí je pochopitelně celá řada. Nabízejí se jak v zábavním průmyslu, kde budou třeba umělé inteligence schopné hrát personalizovaně, ale například také ve vojenském výzkumu. Objevují se však i možnosti využití zcela mírumilovné. Schopnost vizuálně analyzovat nějakou situaci totiž pomůže třeba i v lékařství. Už nějakou dobu se totiž experimentuje například s programy, které jsou schopné analyzovat rentgenové snímky podobně jako lékař – a dělají to rychle a třeba přes celý svět.